Trump orienteres om bevis for russisk hacking

Donald Trump.
Donald Trump. (Bilde: AP/Evan Vucci)
  • USA

Washington (NTB-AFP): USAs etterretningssjefer holder fast ved at Russland sto bak hackerangrepet mot Demokratene. Nå skal de legge fram bevisene for påtroppende president Donald Trump.

Trump skal fredag møte sjefene for FBI, CIA og NSA samt den nasjonale etterretningsdirektøren James Clapper. Etterretningssjefene skal orientere den påtroppende presidenten om hackingen av epostene til Det demokratiske partiet.

Etterretningsorganisasjonene har konkludert med at Russland sto bak hackingen for å påvirke valget i Trumps favør, noe Trump har avvist og latterliggjort i sosiale medier. Fredag vil imidlertid etterretningstoppene forelegge Trump sin etterretningsrapport om russisk hacking, en rapport som ble overlevert president Barack Obama torsdag.

En offentlig versjon av rapporten er ventet å bli sluppet neste uke.

Fortsetter å kritisere

I opptakten til fredagens møte har Trump kommet med flere sleivspark til etterretningsorganisasjonene. Blant annet har han hevdet at tidspunktet for møtet ble forskjøvet.

– Brifingen om den såkalte «russiske hackingen» er utsatt til fredag, kanskje trengs det mer tid for å bygge en sak. Veldig rart, skrev Trump tirsdag.

I etterkant ble dette avvist av høytstående etterretningskilder, som hevdet at planen hele tiden hadde vært at møtet skulle holdes fredag.

Også torsdag tok Trump til Twitter med kritikk:

– Demokratenes nasjonalkomité ville ikke la FBI undersøke eller se datainformasjon etter at den angivelig ble hacket av Russland. Så hvordan og hvorfor er de så sikre på hacking hvis de aldri ba om en undersøkelse av dataserverne? Hva er det som foregår? skrev Trump.

– Russland sto bak

En av dem Trump møter fredag, etterretningssjef Clapper, holdt i en høring i Senatet torsdag fast ved at Russland sto bak hackingen av Det demokratiske partiet og tilhørende epostlekkasjer fra partiet i løpet av valgkampen.

– Russerne har en lang historie med å blande seg inn i valg, sine egne og andres. Men vi har aldri sett en så målrettet russisk kampanje for å blande seg inn i en valgprosess som i dette tilfellet, sa Clapper.

Kun «Russlands øverste embetsmenn» kan ha godkjent hackingen, sa Clapper videre i en felles uttalelse han la fram sammen med sjefen for NSA, Michael Rogers, og viseministeren for militær etterretning, Marcel Lettre. (©NTB)

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)
Til toppen