Trusler under OnlyOneSite-møte

OnlyOneSite.com vil ta seg betalt for det Yahoo! gjør gratis. Under en presentasjon i går kveld ble kritiske spørsmål møtt med trusler og usaklige svar.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt det London-baserte selskapet OnlyOneSite.com PLC., som priser seg selv til 30 milliarder norske kroner. Bak selskapet står flere norske investorer. Gründer og eier av tre fjerdedeler av selskapet er den tidligere bedrageridømte Dag Edward Johnson.

Selskapets plan er i korte trekk å kopiere verdens mest besøkte nettsted, Yahoo!, men ta seg betalt fra alle som skal være oppført i web-katalogen. Selskapets system skal dekke alle mulige tjenester og selskaper hvor det enn skulle være på kloden. Ifølge OnlyOneSite.com skal man ansette hele 100.000 personer som skal selge oppføringer i systemet.

Planen blir møtt med måping fra den norske og internasjonale Internett-bransjen. Kommentarene som går igjen er at planene overgår selv de villeste under dotcom-bølgen i 1998 og '99. Bransjen rister også på hodet over planene om å ta seg betalt for oppføringer, noe verken Yahoo! eller noen andre har lykkes med.

Likevel går det norske selskapet på med krum hals, og hevder på sine hjemmesider at de er verdt 30 milliarder norske kroner. Det gleder flere norske investorer, spesielt de som kom inn tidlig og betalte én krone for hver aksje. Disse aksjene er nå "verdt" nærmere 60 britiske pund - fremdeles ifølge selskapet.

75 prosent av aksjene er i hendene på Johnson, som sier at han skal selge seg ned. Det er også flere aksjer til salgs på selskapets nettsider, som er det eneste "markedet" selskapet har for sine aksjer.

I går arrangerte OnlyOneSite.com en pressekonferanse hvor de ville presentere konseptet "for å rette opp på den negative viklingen" som har kommet opp i media. Den negative vinklingen har for det meste gått på Johnsons tidligere møter med rettsvesenet.

Men noen oppklaring ble det ikke. Dag Edward Johnson var påpasselig med å si at han ikke satt i ledelsen av selskapet da flere reportere konfronterte han med sin fortid som bedrageridømt. Men da digitoday.no spurte om hvorfor det likevel var nettopp Johnson som gjennomførte presentasjonen når han ikke var ansvarlig for selskapet, tok presentasjonen en merkelig vending.

Johnson tok frem en del avisutskrifter fra artikler om OnlyOneSite.com og spurte:

- Synes du denne type uthenging er bra? Synes du det? Har du et bilde av deg selv?, spurte Johnson digitodays utsendte journalist - som svarte negativt.

- Det kan jeg sette ut på webben til 195 land og 35.000 byer. Da kan du tenke deg uthenging, truet Johnson.

Da Dagens Næringslivs journalist sa til Johnson at avisoppslagene om bedrageri egentlig bare var konstatering av faktum, ble hun spurt om hun var gift eller om hun var skilt, hvorpå hun ba ham holde seg til saken.

Spørsmål om verdifastsettelsen av selskapet ble også lett avfeid av Johnson, som mente at dette selskapet enkelt kunne være verdt mye penger, særlig siden det norske dataselskapet Opticom ASA i dag er verdt åtte milliarder norske kroner.

- Hva har Opticom da? Ingenting. De bare utvikler noe. Vi kan si at vi skal utvikle noe, og vips så er det åtte milliarder kroner, konkluderte Johnson.

Verken Johnson eller noen andre fra selskapet ville fortelle hvor mye omsetningen var på per i dag, selv om Johnson sa at det var "cash-flow" i selskapet.

- Tallene er ikke klare før om tre måneder, sa Johnson og lovet at da skulle de offentliggjøres. Han ville heller ikke fortelle hvor mange visninger nettsidene har per i dag.

Flere norske finanskjendiser er å finne på aksjonærlisten, deriblant tidligere direktør i Christen Sveaas sitt investerinsselskap Kistefos Industrial Group Tore Staubo, og Dagfinn Sundal. Dagfinn Sundal var medgründer av det norske finanshuset Sundal Collier & Co. Både Staubo og Sundal fikk kjøpe aksjer til én krone stykket.

- De som har vært med siden begynnelsen for tre år siden har hatt en verdistigning på 700 prosent, sier Johnson.

Til toppen