TRW ofrer Odyssey til fordel for ICO

Amerikanske TRW, mest kjent som underleverandør til forsvars,- bil og romfartsindustri, har vraket sitt satellittprosjektet Odyssey, og går i stedet inn på eiersiden hos "konkurrenten" i ICO.

Amerikanske TRW, mest kjent som underleverandør til forsvars,- bil og romfartsindustri, har vraket sitt satellittprosjektet Odyssey, og går i stedet inn på eiersiden hos "konkurrenten" i ICO.

TRWs Odyssey har lenge slitt med finansieringen til sitt prestisjeprosjekt som er kostnadsberegnet til USD 17 mrd. Prosjektet skulle bestå av 12 satellitter som skulle være i kommersiell drift i 1999. Nå inngår TRW i stedet en avtale som gir selskapet en aksjepost på vel 7 prosent i satellittprosjektet ICO Global Communications.

Avtalen er typisk for jomfruelig bransje for satellittbasert taletelefoni, der milliardene investeres på et tidspunkt der ingen av prosjektene har tjent en krone og planene er mer enn ambisiøse.

ICO får med avtalen et nytt puff fremover etter at BT gikk inn på eiersiden i ICO for to måneder siden. Viktigst med avtalen er mulighet for ICO til å etablere en tjeneste på det amerikanske markedet. TRW-avtalen gjør det mulig for ICO og omgå en amerikanske myndigheters krav om USD 1 mrd. i kompensasjon til brukere i USA, som etter frekvenskonferansen i Genève tidligere i høst, må bytte frekvenser etter at ICO ble tildelt frekvenser som allerede er i bruk. TRW vil returnere sin lisens til amerikanske myndigheter og vil, ifølge Financial Times, jobbe for at de amerikanske telemyndighetene skal tillate ICO å distribuere sine tjenester i USA.

TRW og ICO har som en del av avtalen kalt tilbake gjensidige søksmål der banehøyden til satellittene har vært stridstema. Begge prosjektene planla å bruke samme omløpsbane rundt jorden.

TRW 1,5 millioner ICO-aksjer til en verdi av USD 150 mill, og skal i bytte for dette være aktiv partner i ICO med sin tekniske ekspertise, som inkluderer flere patenterte produkter.

Bak ICO står blant annet Inmarsat og British Telecom. Satellittkonsortiet må skaffe til veie 14 milliarder kroner til prosjektet som skal investeres i prosjektet, som har kommersiell start - etter planen - i 2000.

Konkurransen er imidlertid hard. Iridium, med Motorola i spissen, er allerede oppe med halvparten av av sine 66 satellitter, GlobalStar (Loral) og Ellipso, som eies av Mobile Communications Holdings, ligger alle i startgropa med grunnfinansierte prosjekter.

Til toppen