BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tryggere nedlasting med ny Chrome

Google har kommet med den tolvte utgaven av nettleseren.

Google fortsetter å gi ut nye utgaver av Chrome i et forrykende tempo. Målet er å gjøre tilgjengelig ny funksjonalitet så snart den er ferdigutviklet. Til gjengjeld betyr det at hver versjon ikke inneholder så veldig mange nyheter.

I går kom Chrome 12. Den inkluderer blant annet nye sikkerhetsegenskaper og en utvidelse av hvilke typer innhold som kan maskinvareakselereres.

Blant forbedringene på sikkerhetssiden er en utvidelse til Safe Browsing-teknologien som til nå har beskyttet brukerne mot en del skadevare og phishing-nettsteder. Nå vil Chrome også kunne gi en advarsel dersom brukeren forsøker å laste ned visse typer ondsinnede filer. Deteksjonen skal ikke være avhengig av at Google kjenner til den aktuelle URL-en fra før.

I likhet med flere andre nettlesere er det nå også mulig for Chrome-brukerne å slette mer lokalt lagret innhold direkte fra nettleseren. Helt spesifikt gjelder dette informasjonskapsler og annet innhold som Flash Player tar vare på, Local Shared Objects (LSOs). Tidligere har brukerne måttet benytte et eget webgrensesnitt på Adobes nettsted for å administrere dette.

Maskinvareakselerert webinnhold er i vinden for tiden, og nå har Chrome fått støtte for maskinvareakselerert 3D CSS. Dette skal gi en bedre opplevelse av websider og -applikasjoner som tar i bruk 3D-effekter.

En demonstrasjon av hva dette innebærer, finnes her. Her vises en video som kan skaleres og roteres. Det er dessuten mulig å skru av og på refleksjoner og gjennomsiktighet. Dessuten kan man aktivere en roterende videokarusell.

Chrome-eksperiment basert på Shaun the Sheep.
Chrome-eksperiment basert på Shaun the Sheep.

I demoen benyttes også maskinvareakselert avspilling av HTML5-video og videoformatet WebM.

Demonstrasjonen kan også lastes i andre nettlesere enn Chrome, men da er det ulike detaljer som ikke fungerer. Det kreves dessuten at man benytter Windows Vista eller nyere, eller Mac OS X 10.6.

Andre nyheter i Chrome 12 inkluderer muligheten til å laste registrerte webapplikasjoner direkte fra adressefeltet (Omnibox) ved å skrive inn navnet på applikasjonen. Det loves bedre skjermleserstøtte. Dessuten er Google Gears nå fjernet for godt.

Google har også fjernet 14 sårbarheter fra Chrome, hvorav fem anses for å ha høy alvorlighetsgrad. Det er ikke kjent at noen av sårbarhetene blir utnyttet av ondsinnede.

Hos de aller fleste vil Chrome oppdatere seg selv til nyeste versjon, etter en omstart av nettleseren.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.