FORBRUKERTEKNOLOGI

Tryller frem «magisk» mus

Skred av nye produkter fra Apple.

21. okt. 2009 - 09:41

Apple lanserte i går en serie nye produkter, deriblant oppgraderte og kraftigere versjoner av flaggskipet iMac og Mac Mini.

Det som likevel vekket mest oppsikt er en helt ny mus, helt uten knapper.

Magic Mouse har en berøringsfølsom overflate. Ved å stryke musryggen på forskjellige måter, med en eller flere fingre, oppnås ulike effekter.

Musa tolker retning, hastighet og antall fingre du benytter. Dermed kan du eksempelvis bla deg frem og tilbake i nettleseren, scrolle i alle retninger eller forstørre skjermbildet (zoom) med noen enkle fingerbevegelser.

I praksis fungerer dette omtrent som en flertrykkskjerm, slik vi kjenner det blant annet fra iPhone eller iPod touch. Skjermzoomen krever imidlertid at brukeren holder control-knappen på tastaturen nede samtidig (i motsetning til knipe-bevegelsen på iPhone).

Den glatte overflaten fungerer også som musknapper.
Den glatte overflaten fungerer også som musknapper.

Den «magiske» musa vil heretter medfølge Apples iMacs, og selges også løst for 699 kroner. Musen er trådløs og benytter bluetooth. Dessverre støttes den ikke av andre operativsystem enn OS X.

Nye iMac-modeller med LED-skjermer (16:9) på henholdsvis 21,5 og 27-tommer, erstatter de eldre modellene med 20 og 24 tommer. Medfølgende prosessor, en Intel Core 2 Duo, starter på klokkehastigheter fra 3,06 gigahertz.

21,5-tommeren har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, mens storebroren med 27-tommer har hele 2560 x 1440 piksler.

Apple Macbook, selskapet rimeligste bærbare, skal heretter produseres i støpt karbonplast. Macbook får dessuten ny design, mer i tråd med den dyrere Macbook Pro-serien.

Apples bærbare Macbooks har fått ny utforming og likner nå mer på den dyrere Macbook Pro-modellen.
Apples bærbare Macbooks har fått ny utforming og likner nå mer på den dyrere Macbook Pro-modellen.

Mac Mini, selskapets lille stasjonære, har også fått en oppgradering med kraftigere prosessor – Intel Core 2 Duo 2,26 gigahertz. I tillegg leveres den med dobbelt så mye minne som tidligere, til samme pris som før.

I tillegg har Apple tatt konsekvensen av at dette produktet er mye brukt som hjemmeserver, og introduserer en versjon med større lagringsplass og uten optisk drev.

Les mer om nyhetene hos Apple.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.