Trynet med WAP, forsøker igjen

Onsdag samlet nærmere 200 internasjonale teknologiselskaper seg om en avtale om sammen å utvikle nye standarder for utvikling av spill, foto- og meldingsløsninger for mobilt Internett. Forhåpentligvis oppnår de mer suksess denne gang enn da de samlet seg om WAP-standarden.

Onsdag samlet nærmere 200 internasjonale teknologiselskaper seg om en avtale om sammen å utvikle nye standarder for utvikling av spill, foto- og meldingsløsninger for mobilt Internett. Forhåpentligvis oppnår de mer suksess denne gang enn da de samlet seg om WAP-standarden.

Medlemslisten i OMA - Open Mobile Alliance - samler nesten det som kan krype og gå av teknologistorheter på planeten. Men selv om de er mange, nærmere 200 selskaper, så treffer de ikke alltid blink med satsingene sine - store penger og kloke hoder aldri så mye. Prestisjeprotokollen WAP står som en bauta i så måte, men Microsoft, IBM, Nokia Motorola, Qualcomm, Lucent, Ericsson osv. gir seg ikke sånn uten videre.

For nå skal den ærede forsamling, som på et vis etterfølger det ikke helt suksessrike WAP Forum (opphører ikke), samle troppene rundt å utvikle nye standarder som skal gjøre det lettere for mobiltelefonbrukere å spille spill, dele bilder og/eller andre typer meldinger mellom ulike typer terminaler.

Samarbeidsgruppen tar mål av seg å bli en global organisasjon som skal enes om åpne standarder for den trådløse verden.

Analytikere nyhetsbyrået Reuters har snakket med, mener standardiseringsforsøket bør og vil bære frukter innen et par års tid, noe som vil bety at dingser fra ulike produsenter verden over forhåpentligvis vil kunne snakke sammen på alle nivåer - uansett merke og leverandør.

- Den viktigste verdien for sluttbrukerne, er at uansett hvilken terminaltype man har, uansett hvilken tjeneste man vil bruke, og uansett hvilken operatør man har i bunnen, vil man kunne aksessere informasjonen på like fot, sier IBMs innholdsgeneral Jon Prial til Reuters.

Den nye alliansen vil ta opp i seg arbeidet som hittil er gjort i den vel ett år gamle Open Mobile Architecture Group, et initiativ fra finske Nokia som er omtalt i disse spalter før, og det er klart at Microsoft får en plass i gruppens styre. Det er en nyhet i seg selv, for Microsoft har tidligere ikke akkurat vært velkommen i "det gode selskap", noe som skyldes en utbredt frykt for at Bill Gates og kompani ville prøve å monopolisere også markedet for mobiltelefoni med sitt slankede Windows-operativsystem for mobile internettklienter.

Les mer om industriens standardiseringsplaner:

Jevnt over kommenterer bransjefolk alliansen med ulike varianter av ordene "bedre sent enn aldri".


Det synes klart at mobil-, data-, tele- og forbrukerelektronikkbransjen ser det som utelukkende positivt at de største program- og maskinvareleverandørene, sammen med innholdsprodusenter, teleoperatører og andre kommunikasjonsselskaper, enes om standarder som øker muligheten for et mangfold av tjenester for det mange venter skal bli den nye bonanzaen i IKT-markedet: Tredje generasjons mobiltelefoni (3G) og mobilt Internett.

Til toppen