RESULTATERFINANS

TTI hentet 125 millioner

Før børsnotering torsdag har TTI Holdings Inc. hentet inn 125 millioner kroner i det norske markedet. Dermed er selskapet verdsatt til omtrent 255 millioner kroner når det tas opp til notering på SMB-listen til kurs 15 kroner. Emisjonen var moderat overtegnet.

Jørgen Christiansen
25. feb. 1998 - 18:13

Det ble tegnet for mellom halvannen og to ganger antallet tilbudte aksjer.

TTI Holding vil i hovedsak bestå av to deler. Den ene halvdelen er organisert i selskapet Tecmar og omfatter produksjon og salg av Travan NS båndstasjoner. Her vil selskapet sammen med AIWA og Seagate være en av tre produsenter.

Den andre biten i TTI er ulike båndstasjonssystemer som "videreforedles" og selges som biblioteksystemer, doble båndstasjoner o.l. Det er forventet at Tecmar og gamle TTI Holdings vil bidra med omtrent like deler av omsetningen i den nærmeste tiden, men trolig vil Tecmar på sikt bidra med størst andel av omsetningen.

Travan NS er en standard som foreløpig ikke har slått veldig godt an i markedet. Begrunnelsen for et eventuelt gjennomslag er veksten i det lavere markedssjiktet for backup til PC-servere. Travan er først og fremst konkurransedyktig på pris, mens kapasiteten er noe begrenset i forhold til for eksempel Tandberg Datas MLR-system.

TTI Holdings er blant selskapene Tandberg Data er i kontakt med for å finne en ny produsent av Travan-stasjoner etter at Exabyte la ned produksjonen for et par måneder siden. Det er ventet at Tandberg Data bør ha en ny leverandør på plass innen utgangen av april.

TTI Holdings er tidligere handlet i gråmarkedet på kurser mellom 20 og 50 kroner. Nyemisjonen er foretatt til to dollar aksjen, tilsvarende 15 kroner. Det igjen tilsvarer en pris på 0,33 ganger forventet salg i 1998. Tandberg Data ser tidvis priser rundt tre ganger salget. Blant de største eierne etter emisjonen finner vi hobbyinvestor og finansakrobat Einar Hanasand, best kjent for sin "Rapid Salat", som gjorde ham til mangemillionær.

Travanproduktene har TTI kjøpt gjennom oppkjøpet av Tecmar fra Tecmar Technologies International Inc. (børsnotert i USA med ticker TTI) for ti millioner dollar. Selskapet gikk med dundrende underskudd siste halvår i fjor. Dette skal skyldes at selskapet ganske enkelt gikk tom for kontanter, og dermed ikke hadde penger til å kjøpe deler til produksjonen. Selskapet har forøvrig en heller broket fortid, og har vært igjennom en større restrukturering.

Det selskapet som møter norske investorer torsdag morgen har slik sett en meget tøff fortid, noe som vel har bidratt til at prisingen i emisjonen var noe mer forsiktig enn den de opprinnelige eierne hadde sett for seg.

En investering i TTI vil på mange måter være en investering i Travan-teknologien, på samme måte som en investering i Tandberg Data i første rekke er en investering i MLR og SLR. Hvilke standarder som i det lange løp vil slå gjennom er et åpent spørsmål. Travans fordel, ved siden av lav pris, er at det er tre ulike produsenter av stasjonene hvilket styrker standardens muligheter på lang sikt. På den annen side vil det si at TTI møter meget tøffe konkurrenter på Travan og spørsmålet blir hvem som klarer å presse kostnadene lavest for gitt kvalitet. Tandberg Data er på sin side alene om MLR/SLR, noe som har omvendte fordeler og ulemper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.