Tull at folk blir avhengige av dataspill

Begrepet «dataspillavhengig» kan slettes fra språket vårt, ifølge forskere.

Tull at folk blir avhengige av dataspill

Begrepet «dataspillavhengig» kan slettes fra språket vårt, ifølge forskere.

Medietilsynet presenterte onsdag nye forskningsresultater fra Nederland som slår fast at barn og unge ikke blir avhengige av dataspill.

Forskernes konklusjon er at hele begrepet «dataspillavhengig» kan slettes fra språket vårt. Forskningen viser nemlig at det som hittil har blitt kalt dataspillavhengighet, i åtte av ti tilfeller egentlig skyldes sosiale problemer.

- Det de sier er at når det gjelder dataspillavhengighet, så skal vi kaste det begrepet på dynga. Vi gjør ungdom en bjørnetjeneste ved å bruke begrepet, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet til P4.

Forskningen er gjennomført av Europas fremste behandlingsinstitusjon mot dataspilling, Smith & Jones i Amsterdam. Blant funnene er at verdens mest populære rollespill på internett, World of Warcraft, som har 11 millioner abonnenter, ikke gjør spillerne avhengige. Derimot viser det seg at mange mobbeofre, folk som har falt utenfor sosialt og på skolen, og de som ikke mestrer det virkelige livet, oppsøker dataspill og bruker mye tid på det.

- De går inn i et online-samfunn, opplever at de mestrer spillet godt teknisk, at de er gode, og at de gjør en god jobb sammen med andre i et lag. Da får du en veldig positiv tilbakemelding på at du er flink og gjør noe bra, sier Lindbøl.

Lindbøl oppfordrer lærere og foreldre til å finne ut hvorfor enkelte spiller så mye, slik at barn og ungdom kan få oppfølging til å oppleve mestring i det virkelige livet. (©NTB)

Til toppen