Tull og tøys om antivirus på Mac

Apples «advarsel» er over et år gammel, og dessuten feil.

Tull og tøys om antivirus på Mac

Apples «advarsel» er over et år gammel, og dessuten feil.

Store deler av pressen har de siste dagene skrevet om en KnowledgeBase-artikkel om antivirusverktøy som nylig skulle ha dukket opp på Apples nettsted.

Det ble hevdet at dette var første gang at Apple hadde oppfordret brukerne av Mac OS X til å ta i bruk antivirusløsninger. Mange mente dette kunne være et resultat av at Mac OS X har blitt mer utbredt i det siste og dermed også mer attraktiv for forfattere av skadevare.

Den aktuelle siden førte til at en del gjorde narr av Apple, siden selskapet i nylige reklamekampanjer har poengtert at virus og spionvare er et Windows-fenomen som man ikke er nevneverdig berørt av på Mac.

I løpet av gårsdagen fjernet Apple den aktuelle siden, men ikke før selskapet først hadde vært inne å redigert den en smule. Den redigerte utgaven kan sees nedenfor.

Apple supportside om antivirusverktøy fra 2. desember 2008. Siden er nå fjernet.
Apple supportside om antivirusverktøy fra 2. desember 2008. Siden er nå fjernet.

Det kan nå se ut at det mest interessante ved saken er at Apple har trukket tilbake siden.

For det første ble denne siden publisert allerede i fjor. Det som trolig har forvirret en del bloggere og journalister, er at datoen som var oppgitt i artikkelen, var den 21. november i år. Dette var datoen for siste oppdatering av artikkelen, ikke publiseringsdatoen.

I artikkel oppfordret Apple til bruk av flere ulike antivirus-produkter for å gjøre det vanskeligere for virusforfattere. Det listet tre ulike produkter, men Apple skriver nederst at disse er oppgitt som informasjon til leserne, og ikke fordi selskapet anbefaler dem spesielt.

- Vi har fjernet KnowledgeBase-artikkelen fordi den var gammel og unøyaktig, sier Bill Evans, talsmann for Apple, til News.com.

Apple står fast ved at Mac-maskiner ikke trenger antivirusprogrammer.

- Mac-en er designet med innebygde teknologier som tilbyr beskyttelse mot ondsinnet programvare og sikkerhetstrusler rett ut av boksen. Men siden intet system kan være hundre prosent immunt mot enhver trussel, kan det å kjøre antivirusprogramvare utgjøre en ekstra beskyttelse, påpeker Evans.

Apple spiser markedsandeler og etterhvert som de får større og større utbredelse, kan det godt tenkes at virusutviklere retter mer av sitt fokus mot Mac.

Til toppen