JUSS OG SAMFUNN

Tung motvind for video-på-bestilling

Både teknologi og Hollywood bremser drømmen om video-på-bestilling og interaktive TV-tjenester.

29. mai 2002 - 08:53

Fallet i Internett-bransjen fikk mest oppmerksomhet, men bråstoppen i pengeflommen og optimismen fikk større konsekvenser for drømmen om å smelte sammen TV og data.

Tele, IT og media-bransjen planla å servere oss video på bestilling og interaktive tjenester på TV og PC-skjermer, men stoppet midtveis da dotcom-bølgen brøt over. Siden har det blitt ganske stille rundt spill, video og internett-lenker i TV-sendinger.

Her i Norge fikk bransjen en ekstra brems ved at planleggingen av digitalt bakkenett har tatt så lang tid. Det var først og fremst Telenor som var det store lokomotivet ,med sine planer om å dele ut en ny generasjon bokser som tilfredsstiller MHP-standarden. Men Telenor har foreløpig stilt seg på sidelinjen mens NRK og TV2 planlegger en utbygging.

- Bransjen er kraftig forsinket ut i fra planene mange la på slutten av 90-tallet, understreker Erik Nord, direktør i Telenor Broadband Services. Han avviser samtidig at alt er lagt dødt.

Selv om det er lanseres enkelte tjenester, sliter både TV-selskapene og partnere at dagens TV-dekodere er svært prosessor og minne-svake. De skulle egentlig snart vært skiftet ut, men nå er dette skjøvet ut i det blå.

I et forsøk på å skape en felles nordisk marked for utvikling av tjenester, samarbeider TV-bransjene i Norge, Danmark, Sverige og Finland gjennom NorDig for å skape en felles standard for dekodere.

NorDig la optimistiske planer. I løpet av juni skal partene møtes for å revidere planene for når bokser med EU-standarden MHP skal rulles ut og når salget av første generasjons ustandardiserte bokser skal stoppes, forteller Nord. Det hjelper heller ikke for bransjen og kundene at MHP-standarden forsinket fra EUs side.

Tidligere har "interaktive tjenester" vært en vag sekkepost som mange håpet skulle fylles med en eller annen uventet hit-vinner, men så langt har ikke noe dukket opp. Nord har mest tro på Internett-lenker i TV-sendinger som lar deg hente opp mer informasjon, konkurranser og Internett-butikker.

Video-på-bestilling ansees også som en viktig mulighet. Etter hvert har flere utenlandske selskaper vist at det er mulig og både Telenor og NextGenTel har demonstrert video over sine ADSL-nett.

Les også


- Hollywood har en velfungerende distribusjonssystem som de og systemet tjener enormt med penger på. Det er vanskelig å forhandle seg til tidlige rettigheter. Hollywood er nervøse for piratkopiering og blant annet videobutikkene bremser så godt de kan, forteller Nord til digi.no

Han røper at Telenor tester ut forskjellig teknikk for å kryptere film, ta betalt og stoppe lagring på maskiner film blir avspilt på. Men når Telenor har planer om å lansere en video-tjeneste vil ha ikke si noe om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.