BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tung start for Iridium

Iridium-aksjen falt tungt på Nasdaq da selskapet fortalte at underskuddet fjerde kvartal blir tre ganger større enn i tilsvarende kvartal i fjor. Tapene på 440 millioner dollar var dårligere enn selskapet hadde ventet, og tilskrives i stor grad den forsinkede starten Iridium fikk i fjor høst.

Frode Eriksen
26. jan. 1999 - 11:51

Satellittelefonsystemet Iridium fikk utsatt lanseringen fra 23. september til 1. november - og dét koster penger. Ikke nok med at den globale markedskampanjen til én milliard kroner bommet på lanseringen, men selskapet fikk heller ikke inn det forventede antall kunder.

På toppen av det hele er det mangel på satellittelefoner og personsøkere, spesielt fra japanske Kyocera, som ikke forventes å ha løst programvarefeil før mot slutten av kvartalet.

Så langt er det levert 35.000 satellitterminaler og personsøkere fra Motorola, som eier 20 prosent av Iridium. Det er ventet at Motorola i løpet av året vil kunne produsere 30.000 terminaler og 8.000 personsøkere hver måned.

Iridium tjente 186.000 dollar i kvartalet, og det er først og fremst inntektene som svikter for selskapet, siden kundene kommer inn senere enn ventet.

Likevel utroper toppsjef i Iridium, Edward Staiano, 1999 som året som vil transformere Iridium fra "en teknologisk begivenhet til en pengemaskin".

Ifølge selskapet hadde Iridium 3000 abonnenter sist år, mens forventningene til 1999 ligger på mellom 500.000 og 600.000 nye kunder.

Iridium ble sluttnotert på Nasdaq mandag kveld til 35,6 dollar. Resultatene har ikke i nevneverdig grad påvirket andre satellittelefonsystemer, som Globalstar og ICO.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.