Tung strid om uorginale toner-kassetter

Lexmark har tapt en viktig rettssak i USA i striden om ikke orginale tonerkassetter.

Lexmark har tapt en viktig rettssak i USA i striden om ikke orginale tonerkassetter.

Lexmark merker sine tonerkassetter med en egen elektronisk brikke som leses av skriveren. En tonerkassett uten den riktige brikken kan ikke leses av skriveren, og blir følgelig avvist. Slik sikrer Lexmark at bare selskapets egne tonerkassetter kan brukes i deres laserskrivere. Brikken verner også mot tredjeparts påfyll av toner.

Lexmarks problem er at et lite, men spesialisert selskap, Static Control Components, framstiller brikker som lurer skriverne til å tro et tonerkassetten er Lexmarks egen. Disse brikkene selges til tonerleverandører som tilbyr rimeligere toner enn Lexmark selv.

Skriverleverandøren har prøvd å angripe problemet rettslig ved å hevde at brikken og leseren med respektiv programvare inngår i en ordning som skal verne om opphavsrettsbeskyttet kode. USAs opphavsrettslov DMCA («Digital Millennium Copyright Act») gjør det til en forbrytelse å bruke teknologiske midler for å omgå kodet kopibeskyttelse.

I en første rettsinstans fikk Lexmark medhold. I oktober i fjor fikk motparten medhold i en ankeinstans.

    Les også:

Lexmark appellerte til USAs høyesterett for å få omgjort anken. I forrige uke ble denne appellen avvist. Høyesterett vil ikke behandle saken.

Det er nå duket for rettsforhandlinger en gang i 2006 der Lexmark må bruke et annet juridisk grunnlag for å angripe Static Controls virksomhet, og dessuten forsvare seg mot et motsøksmål fra Static Control med påstand om ulovlig konkurransevridende virksomhet.

Imens får Static Control anledning til å gjenoppta produksjonen av brikkene.

En ekspert på opphavsrett sier til eWeek at Lexmark vil ha problemer med å forsvare seg opphavsrettslig.

Det vil bli gjort et forsøk i sommer på å forhandle fram et forlik.

Saken vil få betydning for flere skriverleverandører. Static Control leverer tilsvarende brikker for tonerkassetter til blant andre HP.

Til toppen