Tunge aktører for sikker e-handel

DnB, Posten og Andersen Consulting kastet i dag sløret av sitt nye og påstått sikre e-handelskonsept Netaxept.Gjennom denne løsningen vil selskapene gi alle e-handelsselskap i Norge tilgang til en sikker betalingsløsning og stødig logistikk.

DnB, Posten og Andersen Consulting kastet i dag sløret av sitt nye og påstått sikre e-handelskonsept Netaxept.Gjennom denne løsningen vil selskapene gi alle e-handelsselskap i Norge tilgang til en sikker betalingsløsning og stødig logistikk.

Posten, Andersen Consulting og Den norske Bank lanserte i dag sitt felles eide selskap Netaxept for allmennheten. Netaxept skal ifølge bakmennene gjøre det sikkert for norske e-handelskonsumenter å handle på nett og e-handelsbedriftene skal ikke lenger bekymre seg for at varen ikke kommer frem til konsumenten i tide.

- Med Netaxept har vi fått en ny standard for netthandel i Norge, sier administrerende direktør Hans Petter Evensen i Netaxept. Han trekker frem at flere nettbutikker i Norge har mislykkes siden de ikke har greid å levere varene til konsumenten til rett tid.

Netaxept skal være en slags tiltrodd tredjepart som skal sikre at sikkerheten er på topp for kundene. Det fungerer slik at nettbutikken legger dette inn på sine egne nettsider, og integrerer det i sitt eget system. Når en kunde legger inn en bestilling på nettsiden og betaler med et kreditt- eller debetkort blir denne informasjonen værende i Netaxept, ikke videre til e-handleren som kan ha en lavere sikkerhetsterskel enn Netaxept.

Kunden legger inn sine egne opplysninger èn gang på en Netaxept-standardformat. Dette er personopplysninger som ikke kommer til å lekke ut til uvedkommende, lover de som står bak systemet.

Når kunden da bestiller en vare hos en nettbutikk som har systemet integrert i sin egen løsning vil kunden slippe å legge igjen sine opplysninger, og Netaxept tar seg av clearingen av betaling med mer.

Hans Petter Evensen sier at Netaxept vil tjene penger på løsningen via en transaksjonsavgift per handlekurv. Dette kommer til å variere fra mellom fem til 50 kroner, for småleveranser. Men prisleiet er enda ikke spikret, sier Evensen.

Svein Aaser, konsernsjef i Den norske Bank, sier at dette konseptet gjør Norge til en av de ledene landene innenfor e-handel. - Netaxept er et skikkelig håndtverk. Nyskapningen fortsetter i Norge, og det er med glede at vi i DnB tar del i denne nyskapningen, sier Aaser som selv tror at dette kommer til å lette e-handelsen kår i Norge.


DnB, Andersen Consulting og Posten har i den siste tiden samlet seg i flere samarbeidsprosjekter innenfor e-handel. I går ble Doorstep lansert i Oslo, et e-handelskonsept som DnB og Telenor står bak sammen. Andersen Consulting skal etter det digitoday.no forstår ha fingrene sine i denne etableringen også.

Netaxept er selv et frittstående aksjeselskap hvor Posten og DnB hver eier 47,5 prosent mens Andersen Consulting eier fem prosent.

CoShopper skal være den første nettaktøren som skal kaste seg inn på Netaxepts løsning. Det er ikke klart når denne løsningen skal være på plass, men det kommer til å bli før jul. En internasjonalisering skal også være aktuelt, men ingen av aktørene på dagens lansering kunne sin noe som helst om de internasjonale mulighetene som ligger i Netaxept.

Til toppen