RESULTATERFINANS

Tungt å tjene penger på gratis programvare

Det er tungt å tjene penger når du deler ut produktet ditt gratis. Men eZ Systems tror likevel på sorte tall.

Skien-baserte eZ Systems ble etablert i 1999. Forretningsmodellen var å tjene penger på tilleggstjenester til gratis programvare for webpublisering, e-handel, intranett og innholdsforvaltning (CMS eller «content management system»).

Løsningene bygger på PHP, og er nå lastet ned nærmere 1,8 millioner ganger. Selskapet har på seks år ekspandert kraftig. 350 mennesker fra 22 land kom på besøk til eZ Systems årlige brukerkonferanse som ble arrangert fjerde år på rad i sommer.

Inntektene skal komme fra tilleggsprodukter, support og tjenester. Selskapene som leverer åpen kildekode-programvare, kan også ta seg betalt for programvarelisensen. Dette kalles dual-lisensiering og er veldig vanlig blant leverandører av åpen kildekode.

Men det tar sin tid før tjenestene kan gi klingende mynt i kassen.

Regnskapet for 2005 viser en omsetning på 9,2 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 4,5 millioner kroner.

Finansdirektør Tom Rogn i eZ Systems forteller til digi.no at selskapet har omsatt for ti millioner kroner i første halvår i år. Bunnlinjen viser en halv million kroner i minus. Egenkapitalen er i dag på 6 millioner kroner.

I løpet av året tror Rogn at eZ Systems vil omsette for 25 millioner kroner og ende på et svakt minus.

– Vi har fulgt vår forretningsstrategi og gitt ut gratis programvare for å skaffe flest mulig brukere. Dette har vi lykkes med, men vi har vokst så kraftig at vi ikke har klart å dekke behovet for tilleggstjenester. Med den satsning vi nå har gjort, skal vi også framover klare å tjene penger på tilleggstjenester, sier Rogn.

eZ Systems gjennomførte i fjor en emisjon på 12 millioner kroner, som priset selskapet til 76,8 millioner kroner.

Markedsdirektør Terje Gunrell-Kaste forteller til digi.no at selskapet har tjent penger fra første stund, men at tunge investeringer i kompetanse og kontorer har gitt underskudd. eZ Systems har hatt behov for mer arbeidskapital til kontorene i Oslo og Dortmund, og investeringer i Skien og Odessa. I tillegg skal det etableres nye kontorer i København, Lyon og Nord-Amerika.

Datterselskapet i Tyskland har hatt positiv kontantstrøm siden fjor høst.

eZ Systems har fortsatt klare vekststrategier, og er i ferd med å lage ny forretningsplan ifølge Gunrell-Kaste.

Det er ingen tvil om at både offentlige og private bedrifter har fått øynene opp for fri programvare. I forrige uke fikk Skien-selskapet besøk av IT-minister Heidi Grande Røys for å diskutere bruken av åpen kildekode og åpne standarder, og hvordan utviklingen av dette kan trappes opp.

I morgen vil regjeringen holde sitt første møte, der deltagere fra en rekke private og offentlige bedrifter skal gi innspill på bruk av åpne dokumentformater.

Gunrell-Kaste forteller om en kraftig vekst i Europa, og det er spesielt Frankrike og Tyskland som etterspør tjenestene.

eZ Systems har i dag rundt 80 ansatte, hvorav bare 30 jobber i Norge. De andre befinner seg i Tyskland, Frankrike, Canada og på et utviklerkontor i Ukraina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.