Tungt føre for norsk Linux-selskap

Til tross for massiv oppmerksomhet rundt Linux, sliter norske Trustix med salget av sin Linux-programvare.

Til tross for massiv oppmerksomhet rundt Linux, sliter norske Trustix med salget av sin Linux-programvare.

Trondheims-baserte Trustix burde i utgangspunktet være et av Norges heteste IT-selskaper. For man satset tidlig på programvare for Linux, gratis-operativsystemet som har bredt seg som ild i tørt gress.

Trustix selger brannmurer og systemer for e-post, fil-/print-servere og Internett.

Men hard konkurranse - ikke minst hard konkurranse fra mange gratisprodukter - gjør at selskapet ikke har fått den forventede vinden i seilene. I løpet av fjoråret fikk selskapet IBM som sin viktigste salgspartner og en stor kontrakt i Kina, men dette vil først gi skikkelig utslag i år, sier Espen Müller, finansdirektør og fungerende daglig leder til digi.no.

Regnskapet for fjoråret er ikke helt ferdig, men Müller gir digi.no foreløpig tall: En omsetning på 872.000 dollar og et driftsresultat på minus 2 millioner dollar. Hva det endelige resultatet ender opp på vil ikke Müller kommentere, men medgir at det kommer til ekstraordinære poster.

- Salget tok av de fire siste månedene i fjor og målet vårt er break-even i år, sier Müller. Fortsetter salget å utvikle seg som det gjør nå, trenger vi ikke å hente mer penger.

Men Müller innrømmer at konkurransen blant annet for selskapets hovedprodukt, Trustix Firewall, er betydelig.

- Brannvegger er blitt et modent marked og israelske Checkpoint har versjoner for blant annet Linux, forteller han.

Finansdirektøren forteller at det er i Norge og England mesteparten av salget skjer. Det er særlig i England at partner IBM er blitt døråpneren, men selskapet har også skaffet seg fotfeste i Tyskland, Danmark, USA og Sør-Amerika.

Trustix har nå 35 ansatte, hvorav 20 ansatte sitter i Norge.

- Vi planlegger ikke noen nye produkter i år, vi skal i stedet oppgradere alt det vi har i løpet av andre kvartal, avslutter Müller.

Til toppen