Programmeringsspråk

Tungvektere gir sin støtte til språket R

Brukes «allerede» av millioner.

Selskaper som Microsoft, HP, Google og Oracle lover nå støtte, også finansiell, til fellesskapene omkring språket R.
Selskaper som Microsoft, HP, Google og Oracle lover nå støtte, også finansiell, til fellesskapene omkring språket R. (Bilde: Wikipedia og digi.no)

Brukes «allerede» av millioner.

Microsoft, Google, HP og Oracle er blant selskapene som nå er medlemmer av R Consortium, en organisasjon som skal bidra til styrket fellesskap omkring programmeringsspråket R. Det er Linux Foundation som er vertskap for konsortiet.

Les også: Feiret 20 år med PHP-basert webutvikling

Språket

R-språket er nok ukjent for mange, men den første utgaven kom allerede i 1993. Det har i dag millioner av brukere, spesielt innen statistikk, analyse og datautvinning. Programvare utviklet med R kjøres typisk ved hjelp av en kommandolinjebasert fortolker.

Språket, som opprinnelig ble designet av Ross Ihaka og Robert Gentleman, vedlikeholdes av R Foundation. Det er i dag et GNU-prosjekt og er derfor utgitt med GPL-lisens til en rekke plattformer.

Også 20 år: Java skulle brukes i forbrukerelektronikk 

Mer utadvendt

Det nye konsortiet skal utfylle arbeidet til stiftelsen ved i større grad nå ut til brukerne, samt å bistå fellesskapene av både brukere og utviklere i forbindelse med ulike prosjekter.

– Millioner av forskere bruker R-språket daglig og ønsker å samarbeide sine likesinnede for å dele teknikker for visualisering og analyse, sier Jim Zemlin, administrerende direktør i The Linux Foundation, i en pressemelding.

– Dette er en flott mulighet til å utnytte kraften til det blomstrende R-brukerfelleskapet globalt og å fremme R-språket overfor alle, sier John Chambers på vegne av styret i R Foundation.

Ifølge Chambers skal R Consortium også tilby finansiell støtte til R-relaterte tjenester og utvikling.

Hovedsponsorer og platinamedlemmer er Microsoft og RStudio. Sistnevnte tilbyr utviklingsverktøy for R.

Les om Rust: Mozilla-støttet språk er klar for bruk 

Til toppen