Tungvektere gir sin støtte til språket R

Brukes «allerede» av millioner.

Tungvektere gir sin støtte til språket R
Selskaper som Microsoft, HP, Google og Oracle lover nå støtte, også finansiell, til fellesskapene omkring språket R. Bilde: Wikipedia og digi.no

Microsoft, Google, HP og Oracle er blant selskapene som nå er medlemmer av R Consortium, en organisasjon som skal bidra til styrket fellesskap omkring programmeringsspråket R. Det er Linux Foundation som er vertskap for konsortiet.

Les også: Feiret 20 år med PHP-basert webutvikling

Språket

R-språket er nok ukjent for mange, men den første utgaven kom allerede i 1993. Det har i dag millioner av brukere, spesielt innen statistikk, analyse og datautvinning. Programvare utviklet med R kjøres typisk ved hjelp av en kommandolinjebasert fortolker.

Språket, som opprinnelig ble designet av Ross Ihaka og Robert Gentleman, vedlikeholdes av R Foundation. Det er i dag et GNU-prosjekt og er derfor utgitt med GPL-lisens til en rekke plattformer.

Også 20 år: Java skulle brukes i forbrukerelektronikk 

Mer utadvendt

Det nye konsortiet skal utfylle arbeidet til stiftelsen ved i større grad nå ut til brukerne, samt å bistå fellesskapene av både brukere og utviklere i forbindelse med ulike prosjekter.

– Millioner av forskere bruker R-språket daglig og ønsker å samarbeide sine likesinnede for å dele teknikker for visualisering og analyse, sier Jim Zemlin, administrerende direktør i The Linux Foundation, i en pressemelding.

– Dette er en flott mulighet til å utnytte kraften til det blomstrende R-brukerfelleskapet globalt og å fremme R-språket overfor alle, sier John Chambers på vegne av styret i R Foundation.

Ifølge Chambers skal R Consortium også tilby finansiell støtte til R-relaterte tjenester og utvikling.

Hovedsponsorer og platinamedlemmer er Microsoft og RStudio. Sistnevnte tilbyr utviklingsverktøy for R.

Les om Rust: Mozilla-støttet språk er klar for bruk