Tungvektere støtter felles innlogging på nett

Flere av verdens største IT-selskaper har blitt medlemmer av styret i OpenID.

Tungvektere støtter felles innlogging på nett

Flere av verdens største IT-selskaper har blitt medlemmer av styret i OpenID.

Mange nettsteder og -tjenester av ulike slag krever at brukeren logger seg inn. Litt aktive brukere kan dermed ende opp med flere titalls eller hundretall sett med innloggingsinformasjon. Dette kan bli mye å huske og å administrere, ikke minst fordi passord bør skiftes ut i blant.

Flere har forsøkt å løse dette gjennom å etablere ID-løsninger som skal gi brukerne tilgang til mange uavhengige tjenester ved hjelp av den samme innloggingsinformasjonen. Microsofts Passport var et eksempel på dette, men personvernproblematikk har bidratt til at få ha villet ta i bruk disse løsningene.

OpenID er en åpen og fritt tilgjengelig løsning som skal gi brukerne ett felles innloggingsnavn og passord til ulike tjenester, men som ikke oppbevarer all brukerinformasjonen på ett sted, noe som var et problem med blant annet Passport.

    Les også:

I går kunne OpenID Foundation, en organisasjon som promoterer OpenID og bidrar med noe av infrastrukturen bak systemet, kunngjøre at representanter fra Google, IBM, Microsoft, Verisign og Yahoo har blitt medlemmer av organisasjonens styre. Dette anses for å være en milepæl for organisasjonen som ble opprettet i 2006. Det skal også være et bevis på at teknologien er i ferd med å bli moden.

Per i dag finnes det over en kvart milliard OpenID-er som aksepteres av mer enn 10.000 nettsteder. OpenID er blitt implementert av store åpen kildekodeprosjekter som Drupal og av store selskaper som Apple, Google og Yahoo. Men fortsatt har ikke OpenID blitt noe alle kjenner. Det er det neste målet. Spesielt vil det fokuseres på brukere og nettsteder i Europa og Asia.

Som bruker vil man kunne velge mellom flere tilbydere av OpenID. Man kan også skifte mellom tilbydere, uten å måtte endre OpenID-en.

For nettstedene skal OpenID gjøre det enklere å administrere kontoer og passord. Dessuten ventes det at den forenklede innloggingen vil bidra til mer trafikk på nettstedene.

Rent teknisk beskrives OpenID som et åpent, desentralisert, fritt rammeverk for brukerorientert digital identitet. Rammeverket tar i bruk eksisterende Internett-teknologier som URI, HTTP, SSL og nøkkelutvekslingsteknologien Diffie-Hellman.

Til toppen