Tungvekterne dro lasset - igjen

For andre dag på rad tok IT-indeksen et kraftig hopp oppover. Onsdagens stigning kan igjen i stor grad relateres til oppgang fra tungvekterne Merkantiladata og NetCom.

Onsdag ble nok en god dag for IT-indeksen. I løpet av børsens åpningstid la indeksen på seg med 3,2 prosent og landet på 1356,8 poeng. I løpet av de to siste dagene har dermed IT-indeksen steget med formidable 8,2 prosent. For resten av markedet var utviklingen svakt negativ, og totalindeksen endte ned 0,2 prosent.

Etter det kraftige kursfallet i blant annet Ask og Tandberg Data de siste månedene, kan man imidlertid begynne å tvile på hvor godt bilde IT-indeksen gir på sektorene den representerer. Bevegelser i NetCom og Merkantildata veier nå så tungt at når de to selskapene drar i samme retning, bestemmer de ofte hvilken vei indeksen går. Onsdag var begge selskapene opp, og dermed pekte også IT-indeksen i samme retning idet handelen stengte på Oslo Børs i ettermiddag.

For NetCom sin del skyldes kursøkningen ny vitalitet i gamle rykter om at det amerikanske telekonsernet Ameritech igjen er "på kjøper'n". Ryktene, som går ut på at et konkret bud nå ligger på bordet, ble først distribuert i en markedskommentar fra TDN men er foreløpig ikke bekreftet. Da digi.no kontaktet Ameritech ville de ikke kommenter de konkrete ryktene, men selskapet sto fast ved sin tidligere strategi om først og fremst å konsentrere sin oppkjøpsvirksomhet rundt privatiseringskandidater og i markeder som hittil ikke er deregulert. Skulle Amertiech finne på å kjøpe NetCom, vil dette trolig legge beslag på store deler av de finansielle ressursene som er myntet nettopp mot denne type disposisjoner. Under mottoet "ingen røyk uten ild", sendte markedet likevel NetCom-aksjen opp 6,9 prosent før den landet på 262 kroner.

I Merkantildata var det igjen omstendigheter rundt hovedkonkurrenten WM-data som dro kursen. Selskapet, som leverte knallgode førstekvartalstall i går, fortsatte opp etter kjøpsanbefaling fra det britiske meglerhuset HSBC- og dermed var karusellen igang. Merkantildata endte opp 3 prosent til 102,50 kroner.

Mens tendensen var klar for de to store, var utvikling langt fra entydig for de mindre selskapene i IT-indeksen. Ask, som har hatt elendig utvikling siste tiden, fikk et hopp på 3,6 prosent til 34,70 kroner. Aksjen har blitt straffet hardt den siste tiden på grunn av usikkerhet i margin-utviklingen, men er samtidig blitt en klar doblingskandidat dersom de dystre spådommene skulle slå feil.

På dagens kurs er det også stort potensial i TTI og Tandberg Data. I disse selskapene betaler man ikke lenger stor overpris på egenkapitalen, og fallhøyden på kort sikt er dermed begrenset. Gode nyheter fra et av disse selskapene vil trolig gi store utslag på dagens kursnivå. Både Tandberg og TTI endte ned onsdag

Til toppen