TELE-KOMMUNIKASJON

Turbo-3G gir superkort rekkevidde

Turbo-3G gir høyere fart, men rekkevidden stuper, påpeker Ice-sjef Matthias Peter.

Televeteran Matthias Peter, tidligere sjef i Banetele og nestsjef i Hello, er nå sjef for Nordisk Mobiltelefoni. Han styrer dermed utbyggingen av Ice, nettet som bruker de gamle NMT-frekvensene.

digi.no tok kontakt med ham og spurte om hvordan han ser på sine markedsmuligheter når nå Netcom og senere i år Telenor åpner Turbo-3G-nett. Med den såkalte HSDPA-teknologien gir slike nett en toppfart på 3,6 megabiter i sekundet.

Ice har til sammenligning en teoretisk toppfart på 2,4 Mb/s som i august vil økes til 3,1 Mb/s. Samtidig vil også opplastingshastighetene økes til teoretisk 1,8 Mb/s – noe som vil overgå betydelig den maksimale HSDPA opplastingshastigheten på 384 kb/s hos Telenor og Netcom.

Men egentlig er rekkevidden viktigere, mener Peter og langer ut mot Telenor og Netcom med knallharde påstander om rekkevidder.

– GSM og 3G har korte rekkevidder, men med HSDPA blir rekkevidden enda kortere, påpeker Peter.

Han hevder at selv med noenlunde fri sikt må du være mindre enn én kilometer fra basestasjonen for å få mer enn 1 Mb/s hastighet. Er du lengre unna enn 4,5 kilometer mister du dekningen, og det er med fri sikt.

Til sammenligning, påpeker han, kan du være mer enn 25 kilometer unna en Ice-basestasjon og fremdeles få mer enn 1 Mb/s hastighet. Med fri sikt gir Ice-nettet en båndbredde på 0,3 Mb/s helt ut til 45 kilometer fra basestasjonen.

Denne grafikken fra Ice viser dekningen fra en basestasjon ved svenskegrensen med både Ice-teknikken CDMA450 og med 3G/HSDPA.

– Turbo-3G er en teknikk for de indre bykjernene, vårt nett er den eneste kommersielle løsninger for å tilby landsdekkende trådløse datanett, hevder Peter overfor digi.no.

Ice-grafen til høyre viser hvor fort rekkevidden på 3G-faller i motsetning til deres CDMA-teknikk som bruker en mye lavere frekvens, 450 MHz. Tallene under kurven er antall kilometer fra basestasjonen og den grå kurven viser altså hvor fort 3G-teknikken taper båndbredde.

Peter påpeker dessuten at med den første HSDPA-standarden er det bare nedlastningsfarten som blir høy, skal du sende vil dette skje med Edge-hastighet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.