BEDRIFTSTEKNOLOGI

Turingprisen til anerkjent teoretiker

Britisk forsker mottar årets pris for teorier som har hatt stor praktisk betydning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mars 2011 - 15:36

Association for Computing Machinery (ACM) kunngjorde at Turingprisen 2010 (A.M. Turing Award) har blitt tildelt britiske Leslie G. Valiant, som er professor i informatikk og anvendt matematikk ved Harvard Universitys School of Engineering and Applied Sciences (SEAS).

Turingprisen regnes av mange som «informatikkens Nobelpris». Valiant mottar prisen og 250 000 dollar for sine grunnleggende bidrag til utviklingen av maskinlæringsteori og til bredere teori innen informatikk.

Ifølge ACM har Valiant knyttet samme maskinlæring med matematisk kompleksitet, noe som skal ha ført til framskritt innen både kunstig intelligens og IT-relaterte områder som prosessering av naturlige språk, håndskriftgjenkjenning og synsevne for datamaskiner. Han har også etablert flere underområder innen teoretisk informatikk og utviklet modeller for parallell databehandling.

Leslie G. Valiant <i>Bilde: ACM</i>
Leslie G. Valiant Bilde: ACM

– Leslie Valiants resultater i løpet av de siste 30 årene har bidratt til det teoretiske grunnlaget for framskritt innen kunstig intelligens og ført til ekstraordinære bragder innen maskinlæring, sier Alain Chesnais, president i ACM, i en pressemelding.

– Hans arbeid har produsert modellering som tilbyr matematisk inspirerte svar på fundamentale spørsmål som hvordan hjerner «beregner». Hans visjon innen informatikk, matematikk og kognitiv teori har blitt kombinert med andre teknikker for å bygge moderne former for maskinlæring og kommunikasjon, slik som IBMs Watson-datamaskin, som som har gjort det mulig for datasystemer å utfordre menneskers evne til å svare på spørsmål, sier Chesnais.

Ifølge ACM er avhandlingen «A Theory of the Learnable» fra 1984 Valiants viktigste enkeltbidrag. Dette legger grunnlaget for maskinlæringsteori, Her introduserte Valiant et generelt rammeverk, som konkrete beregningsmodeller for studiene av læringsprosessen, inkludert «probably approximately correct»-modellen (PAC) for maskinlæring.

Juryens begrunnelse kan leses her.

Turingprisen er oppkalt etter den britiske matematikeren Alan M. Turing. Han er mest kjent for sitt bidrag til de alliertes kryptoanalyse av tyske Enigma under den andre verdenskrig. Prisen ble første gang delt ut i 1966. Prispengene er i år donert av Intel og Google.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.