BEDRIFTSTEKNOLOGI

Turingprisen til pc-ens far

IT-bransjens «Nobelpris» for 2009 gis til tidligere Xerox-forsker.

Charles P. Thacker
Charles P. Thacker
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mars 2010 - 15:45

Association for Computing Machinery (ACM) kunngjorde denne uken at årets vinner av 2009 ACM A.M. Turing Award er Charles P. Thacker. Han mottar prisen for sitt pionerarbeid innen design og virkeliggjøring av Alto, den første moderne, personlige datamaskinen.

Alto ble laget mens Thacker var tilknyttet Xerox PARC (Palo Alto Research Center) og reflekterte ifølge ACM en nye visjon om en selvforsynt nettverkstilkoblet datamaskin på hvert eneste skrivebord, utstyrt med innovasjoner som er standard i dagens modeller.

Datamaskinen, som ble utviklet i 1974, tok i bruk tv-lignende punktgrafikk, noe som åpnet for moderne, grafiske brukergrensesnitt med WYSIWYG redigeringsverktøy (What You See Is What You Get).

Thacker omtales også for sine bidrag til Ethernet-baserte lokalnett i 1973, for designen av DEC Firefly - den første arbeidsstasjonen med flere prosessorer, samt for designen av Microsofts første prototyp til tavle-pc-en.

Xerox Alto regnes som den første personerlige arbeidsstasjonen. Den hadde grafisk brukergrensesnittm mus og nettverksstøtte i 1973. <i>Bilde: Xerox PARC</i>
Xerox Alto regnes som den første personerlige arbeidsstasjonen. Den hadde grafisk brukergrensesnittm mus og nettverksstøtte i 1973. Bilde: Xerox PARC
Charles P. Thacker
Charles P. Thacker

I dag er Thacker fortsatt tilknyttet Microsoft Research i Silicon Valley.

Turingprisen, som er oppkalt etter den britiske matematikeren Alan M. Turing, er på 250.000 dollar. Deler av beløpet er gitt av Intel og Google. Prisen deles ut under en bankett den 26. juni i San Francisco.

En oversikt over tidligere vinnere finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.