Turings kryptoanalyse avgradert

70 år gamle hemmelige dokumenter gis ut.

Matematikk-geniet Alan Turing snudde antakelig krigslykken for de allierte, med sitt bidrag til å overvinne tyskernes Enigma-kodesystem under andre verdenskrig.
Matematikk-geniet Alan Turing snudde antakelig krigslykken for de allierte, med sitt bidrag til å overvinne tyskernes Enigma-kodesystem under andre verdenskrig. (Bilde: Deutsches Bundesarchiv/Wikimedia Commons)

70 år gamle hemmelige dokumenter gis ut.

Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ utgir to avhandlinger om kryptoanalyse, som ble skrevet av Alan Turing for 70 år siden.

Begge blir avgradert i forbindelse med at det i sommer er 100 år siden matematikk-geniet ble født.

Arbeidene beskrives som betydningsfulle bidrag fra oppholdet ved Bletchley Park, der han arbeidet med å overvinne de tyske Enigma-kodene under andre verdenskrig.

De maskinskrevne dokumentene har titlene «The Applications of Probability to Crypt» og «Paper on the Statistics of Repetitions» og skal ta for seg matematiske tilnærminger til kodeknekking.

Grunnet følsomt innhold har de vært holdt hemmelige i GCHQs arkiver. Først nå har de blitt vurdert som egnet for dagens lys, ifølge en uttalelse fra spionorganet.

Dessverre ser ingen av dokumentene ut til å være publisert på nettet, men de er offentliggjort og kan beskues ved å besøke nasjonalarkivet i Kew, vest i London.

Geniet

Engelskmannen Alan Turing regnes som et av det forrige århundres største genier. Foruten å kanskje være det enkeltmennesket som sterkest bidro til å vinne den andre verdenskrigen, skapte hans matematiske konsepter også gjennombruddet for verdens første programmerbare datamaskiner.

    Les også:

Til toppen