Tusenvis av digitalbilder blir liggende brakk

Norske eiere av digitalkameraer har gjennomsnittelig rundt 250 bilder liggende som de ikke har fått kopiert - men som de gjerne vil ha over på papir.

Norske eiere av digitalkameraer har gjennomsnittelig rundt 250 bilder liggende som de ikke har fått kopiert - men som de gjerne vil ha over på papir.

Fotorådets statistikk for 2002 viste at det ble produsert ca. 7,5 millioner fargebilder fra digitale filer. Dette dreier seg om bilder fra minnekort for digitale kameraer, CD-plater og filer sendt over Internett.

Det skriver Knut Førsund i Fotorådet i en pressemelding.

- I forhold til de ca. 350 millioner bilder som lages fra film er tallet foreløpig lite, men utviklingen er for øyeblikket voldsom. Små og store laboratorier melder om omsetningsvekst i senere måneder på 300 - 500 prosent, sier han.

Ifølge rådet finnes det 200 butikker/minilaboratorier som lager bilder fra digitale filer.

- Alle storlaboratoriene har nettløsninger som gjør at bildefiler kan sendes over nettet. Her kan kundene få kopiert bildene på fotopapir, og legge dem i album på nettet, slik at andre også kan se bildene og eventuelt bestille egne kopier, sier informasjonssjefen.

Fotorådet spår at det vil bli kopiert ca. 35 millioner bilder fra digitale filer i 2003. I tillegg lages det millioner av bilder på hjemmemarkedet, med moderne fargeskrivere.

En markedsundersøkelse utført i januar/februar, viste at folk med digitale kameraer samler opp ganske store mengder bilder på PC-en før de kopierer dem på fotopapir.

Gjennomsnittlig har digitalkameraeierne ca. 250 bilder liggende som de ennå ikke har fått kopiert. Rådet hevder imidlertid at disse brukerne ønsker å kopiere dem, men får ikke somlet seg til det. Hvor mange som velger hjemmeløsning med egne skrivere har imidlertid ikke rådet tall på.

Uansett tilsvarer de 250 bildene ett års bruk med filmbaserte kameraer.

Mange fotolaboratorier melder i tillegg at det begynner å bli vanlig at brukere av digitale kameraer kommer i fotobutikken med kameraets minnekort for å få lagd bilder.

Til toppen