JUSS OG SAMFUNN

Tusenvis av kontoer berøres hvert år

Her er IT-gigantenes FISA-rapporter.

President Barack Obama har gitt etter for press fra de amerikanske IT-gigantene som ønsker å fortelle noe om omfanget av den pågangen selskapene får fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Resultatet kan sees nedenfor.
President Barack Obama har gitt etter for press fra de amerikanske IT-gigantene som ønsker å fortelle noe om omfanget av den pågangen selskapene får fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Resultatet kan sees nedenfor. Bilde: Win McNamee/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. feb. 2014 - 09:06

En rekke av de store, amerikanske IT-gigantene la i går fram tall som forteller noe om omfanget av beordringer selskapene får fra blant annet FISA-domstolen, om utlevering av brukerinformasjon og -innhold. Felles for selskapene er at de oppbevarer mye informasjon om brukerne, som ofte logger seg på for å benytte selskapenes tjenester.

Fram til nå har ikke selskapene fått lov til å fortelle noe om omfanget av forespørsler og beordringer som er knyttet til amerikanske sikkerhetsspørsmål. Dette fikk selskapene først lov til etter at de gikk til søksmål mot den amerikanske regjeringen, som gikk med på et kompromiss.

Tallene som nå er lagt fram, forteller ikke nøyaktig hvor mange forespørsler selskapene har mottatt, bare at antallet er innenfor et visst intervall.

Det er Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft og Yahoo som nå har lagt fram tall. Dette er de samme selskapene som stod bak det nevnte søksmålet.

Alle tallene handler om perioder på seks måneder om gangen. Noen av tallene får først utgis etter seks måneder. Antallet forespørsler for såkalte nasjonale sikkerhetsbrev (NSL) oppgis i intervaller på 250, mens de øvrige er oppgitt i intervaller på 1000. I tillegg til informasjon om de nasjonale sikkerhetsbrevene, opplyser de fleste av selskapene også antallet forespørsler fra den hemmelige FISA-domstolen (Foreign Intelligence Surveillance Act), som er inndelt i to kategorier, én for forespørsler om innhold og én for andre typer data.

Både antallet forespørsler og antallet berørte brukerkontoer oppgitt.

Alle de fem nevnte selskapene har publisert tallene på hver sin måte, blant annet med mer eller mindre omfattende historikk. LinkedIn skiller seg mest ut ved at selskapet har samlet både NSL-ene og FISA-forespørslene i et felles tall. Når tallene er lagt samme på denne måten, kan de oppgis innenfor intervaller på 250. I første halvår av 2013 mottok selskapet under 250 forespørsler om til sammen færre enn 250 brukerkontoer.

Ingen av de øvrige selskapene har mottatt mer enn 999 forespørsler i hver av de tre kategoriene i første halvår av 2013, og ingen oppgir at mer enn 999 kontoer har blitt berørt av FISA-forespørsler om andre data enn brukerinnhold.

FISA-forespørsler om innhold er derimot mer omfattende. Hos Facebook var mellom 5000 og 5999 kontoer berørt i første halvår av 2013, hos Microsoft mellom 15 000 og 15 999 kontoer, hos Google mellom 9000 og 9999 kontoer, mens antallet hos Yahoo var på mellom 30 000 og 30 999.

Facebook og Yahoo fikk i første halvår av 2013 færre enn 999 nasjonale sikkerhetsbrev som berører mellom 0 og 999 brukerkontorer hos hver. Hos Google og Microsoft var antallet sikkerhetsbrev også på mellom 0 og 999, men antallet berørte brukerkontor hos hvert av selskapene var på mellom 1000 og 1999.

Dette er de offisielle tallene. De forteller ikke så veldig mye. Lekkasjene til Edward Snowden tyder sterkt på at mengden av data som samles inn via andre og enda hemmeligere kanaler, er langt større enn det som er oppgitt i tallene over.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.