JUSS OG SAMFUNN

Tusenvis av norske personnummer på nett

Mandag kunne ID-tyver gasse seg i tusener av personnummer på Haugesund kommunes nettsider.

14. nov. 2006 - 07:42

Haugesund (NTB): En liste med tusenvis av personnumre var mandag tilgjengelig på internett via Haugesund kommunes nettsider.

Listen som mandag lå ute på kommunens nettsted, inneholdt 14.169 navn på privatpersoner, bedrifter og organisasjoner.

Listen ser ut til å være en oversikt over alle som eier eiendom i kommunen. Privatpersoner var oppført med fullt fødselsnummer. Dette er i strid med forskriftene til personopplysningsloven.

– Åh!!! Dette var ikke bra, sa Arne Kjell Øverland i IKT-avdelingen i Haugesund kommune til h-avis.no da han mandag formiddag ble gjort oppmerksom på listen.

Et kjapt søk på søkemotoren Google avslørte mandag at heller ikke Haugesund kommunes rådmann Hildegunn Staurseth slapp unna datatabben.

Også de tre kommunaldirektørene Eilif Fjon, Stål Alfredsen og Tore Haaland var blottlagt med personnummer. Da det viste seg at ordfører Petter Steens navn også var å finne, ble det fortgang i arbeidet med å fjerne listen fra kommunens nettsider.

Steen betegner saken som svært uheldig. Han kunne mandag ikke forklare hvordan listen hadde blitt lagt ut.

Datatilsynet reagerer kraftig.

– Dette er en brøler. Fødselsnummer skal ikke offentliggjøres på denne måten, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Skåra viser til forskriftene i personopplysningsloven om at numrene ikke skal gjøres offentlige.

I et møte i formannskapet i Haugesund kommune 23. november i fjor ble det for øvrig gjort et enstemmig vedtak om at personnumre må sladdes slik at de ikke kommer i offentlige papirer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.