JUSS OG SAMFUNN

Tusenvis demonstrerte mot PRISM

Protesterte mot både tysk og amerikansk overvåking.

Aktivister i omtrent 30 tyske byer demonstrerte den 27. juli mot PRISM-systemet til NSA og til støtte for  Edward Snowden og Bradley Manning.
Aktivister i omtrent 30 tyske byer demonstrerte den 27. juli mot PRISM-systemet til NSA og til støtte for Edward Snowden og Bradley Manning. Bilde: Sean Gallup/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juli 2013 - 11:41

Lørdag i forrige uke ble det i mer enn 30 tyske byer arrangert demonstrasjoner mot PRISM-programmet til amerikanske NSA. Demonstrantene krevde også beskyttelse av de amerikanske varslerne Edward Snowden og Bradley Manning. Bakgrunnen for at demonstrasjonene kom i stand akkurat nå, skal derimot ha vært en artikkel i Der Spiegel om dokumenter som forteller om tett samarbeid mellom NSA og tyske etterretningstjenester, inkludert Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) og Bundesnachrichtendienst (BND), men også Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI). Ifølge dokumentene skal de statlige etatene ha brukt amerikansk programvare til å overvåke tyske innbyggere. Dette inkluderer angivelig programvaren «XKeyscore», som NSA selv skal bruke til å få tilgang til store mengder tyske data.

Tyske myndigheter har benektet en del av påstandene. Men sjef for BfV, Hans-Georg Maaßen, forteller til Die Welt at etaten har testet XKeyscore. Men han hevder at det dreier seg om et analyseprogram, ikke et spionprogram, og at NSA ikke samler inn data i Tyskland.

Ifølge dokumentene Der Spiegel har fått tilgang til, skal XKeyscore være svært egnet til å samle ufiltrert datatrafikk i dagevis. Det skal også gjøre det mulig for brukerne å se hvilke nøkkelord brukere har tastet inn i søkemotorer og hvilke steder de har søkt etter i karttjenester som Google Maps.

Demonstrantene er ikke fornøyde med svarene de har fått fra tyske myndigheter.

– Folket har fått nok av forsøkene fra Angela Merkel og hennes regjering på å dekke over skandalen og blidgjøre folket, sier Malte Spitz, et medlem den nasjonale komiteen til partiet De grønne, til Die Welt.

– Dersom millioner av mennesker permanent er under overvåking, utgjør dette en begrensning av friheten deres og en fullstendig mangel på proporsjonalitet.

Vil revurdere «Safe Harbour»-avtalen

EU-kommissær Vivianne Reding sa i en tale i forrige uke at PRISM og andre datarelaterte skandaler i det siste har vært en vekker for blant annet kommisjonen. EU-kommisjonen har ifølge Reding igangsatt et reform av reglene for databeskyttelse i Europa, noe hun kaller en sikkerhetsordning mot PRISM,.

Viviane Reding sier er EU-kommisjonen vil revurdere Safe Harbour-avtalen med USA. <i>Bilde: Mac Innes Photography/Justin Mac Innes/via Getty Images / All Over Press</i>
Viviane Reding sier er EU-kommisjonen vil revurdere Safe Harbour-avtalen med USA. Bilde: Mac Innes Photography/Justin Mac Innes/via Getty Images / All Over Press

– De nye reglene vil sikre at den fundamentale rettigheten om databeskyttelse i EU opprettholdes. For å styrke den ytterligere, har kommisjonen bestemt å evaluere Safe Harbour-avtalen som gjør det mulig for selskaper å overføre data fra EU til USA. Denne trygge havnen er kanskje ikke så trygg når alt kommer til alt, sa Reding.

Ifølge Financial Times skal Reding også ha omtalt Safe Harbour-avtalen som et mulig smutthull som lar selskaper flytte data over til USA «hvor standardene for databeskyttelse er lavere enn våre europeiske».

Hvilke konsekvenser en eventuell fjerning av Safe Harbour-avtalen vil kunne få for de amerikanske nettgigantene, kan man bare spekulere om. Men selskapenes bygging av datasentraler i Europa må kunne sees som en del av løsningen. Spørsmålet er så hvordan de amerikanske selskapene vil forholde seg til de eventuelt motstridende kravene om datautveksling fra amerikanske og europeiske myndigheter.

– NSA ikke kompatibelt med et fritt samfunn

NSA delte nylig ut en pris for «Best Scientific Cybersecurity Paper of 2012» til Joseph Bonneau for denne artikkelen om 70 millioner passord valgt av Yahoo-brukere. Bonneau er i dag ansatt hos Google.

I et blogginnlegg skriver Bonneau at det er med blandede følelser at han har mottatt prisen.

– I likhet med mange i fellesskapet av kryptografer og sikkerhetsingeniører, er jeg trist over at vi ikke har informert offentligheten bedre om de iboende farene og den tvilsomme nytten av masseovervåking. Og i likhet med mange amerikanske innbyggere skammer jeg meg over at vi lar våre politikere snike landet i denne retningen, skriver Bonneau.

– Ved å akseptere denne prisen, ser jeg ikke gjennom fingrene på NSAs overvåking. Enkelt fortalt mener jeg at et fritt samfunn ikke er kompatibelt med en organisasjon som NSA i sin nåværende form, skriver han.

Bonneau mener likevel at problemet først og fremst finnes hos politikerne i Washington D.C, og ikke i Fort Mead, Maryland, hvor NSA har sitt hovedkvarter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.