TV 2 Interaktiv nesten halvert siden mars

Ingen ble sagt opp, men 20 personer på Internett-siden har forsvunnet i den siste runden med oppsigelser i TV 2 Interaktiv. Ledelsen har ikke vært interessert i å la andre interaktive aktiviteter delsubsidiere internettvirksomheten i selskapet.

Ingen ble sagt opp, men 20 personer på Internett-siden har forsvunnet i den siste runden med oppsigelser i TV 2 Interaktiv. Ledelsen har ikke vært interessert i å la andre interaktive aktiviteter delsubsidiere internettvirksomheten i selskapet.

Knut Erik Hareide er leder for journalistklubben i TV 2 Interaktiv. Han er i ferd med å ta ut én måneds avspasering etter å ha vært gjennom tøffe uker med nye nedskjæringer i selskapet.

I august fikk selskapet i oppgave fra styret å kutte 15 millioner kroner. Hareide var deretter med på møtene i administrasjonen for å sørge for at prosessen gikk riktig for seg. Det var underveis i den prosessen han selv opplyste at han kom til å si opp og godta sluttpakken på lønn ut året som ble tilbudt de ansatte.

Men Hareide fant til slutt ut at han generelt var sliten, ikke nødvendigvis av TV 2, men av jobbing i det hele tatt

- Jeg var på noen andre intervjuer og fant ut at jeg led av generell motivasjonsmangel. Derfor følte jeg at jeg hadde foretatt en forhastet beslutning på feil grunnlag, sier han.

Og Hareide fikk jobben sin tilbake av TV 2-ledelsen.

Likevel greide Interaktiv-ledelsen å kvitte seg med 20 personer uten å si opp én, eneste.

- Ja, de unngikk oppsigelser. 16 personer godtok sluttpakken, mens fire sluttet av andre årsaker. Jeg må si at selve prosessen har vært veldig ryddig og redelig fra ledelsens side, selv om vi fastholder at dette mer eller mindre utraderer nyhetsproduksjonen på nett, sier den tillitsvalgte som er organisert i Norsk Journalistlag.

Dermed har det skjedd en reduksjon fra 35 til 15 i nyhetsredaksjonen.

- Det er ganske utrolig det som har skjedd. Vi har spart mange millioner kroner siden mars uten å si opp én eneste person, sier Gunnar Stavrum som er Interaktiv-sjef i TV 2.

I mars ble det kuttet slik at man sparte 17 millioner kroner andre halvår av 2001. Kuttene i høst er på 15 millioner, men effekten av den siste runden kommer ikke før neste år.

Selskapet til Stavrum har nesten blitt halvert det siste halve året. Inkludert 16 personer i engasjementstillinger rommet TV 2 Interaktiv 104 personer fram til mars 2001.

Nå er de nede på 55 ansatte.

Og det blir ikke først og fremst Internett de ansatte nå skal fokusere mest på, men tekst-TV-oppdateringer - i tillegg til rubrikkannonser og andre mobile tilleggstjenester. I realiteten kan selskapet dermed bli satt tre år tilbake, til den gang det het Dagens-TV/Net2 Interaktiv med tekst-TV som det viktigste satsingsområdet.

Hareide tror likevel at nettet vil ta seg opp, slik at at han vil gjøre mer enn å oppdatere tekst-TV og lage kortnyheter for web.

- Ellers hadde jeg ikke fortsatt, sier han.

Og Stavrum har tro på at den kraftige reduksjonen i redaksjonen, ikke automatisk fører til like stor nedgang på nett-trafikken. Han fulgte godt med da de foretok den forrige runden med kutt i vår og da falt ikke trafikken.

På inntektsiden har det interaktive selskapet til Stavrum en betydelig omsetning. Han fastholder stadig en omsetningsprognose på 120 millioner kroner for hele 2001. Det er en solid økning fra i fjor.

- Men hvordan kan dere gå med underskudd med en slik totalomsetning?

- Vi gjør ikke nødvendigvis det. Det har jeg prøvd å fortelle hele tiden. Det er nettvirksomheten som ikke bærer seg, de andre delene av virksomheten er solide, sier han.

Dette betyr at internettvirksomheten har pådratt selskapet betydelige tap som går utover de andre virksomhetene i TV 2 Interaktiv.

Problemet for selskapet i dag er at de er skikkelig på hæla etter det vanskelige første halvåret som genererte et underskudd på nærmere 16 millioner kroner.

Styreformann Kåre Valebrokk i Interaktiv-selskapet trodde at vårens kostnadskutt skulle sørge for at de kom til å ta inn over halvparten av underskuddet på 16 millioner andre halvår av 2001.

Men da han gikk ut offentlig med disse tallene viste det seg å være gamle inntektsprognoser for nettet.. De nyere var ikke så flatterende.

Dermed gikk styret løs med øks på organisasjonen på ny og nå er altså ytterligere 20 ansatte forsvunnet. Men innsparingseffekten av disse 20 vil ikke komme på kostnadssiden før neste år, fordi 16 av dem av godtok en sluttpakke som inneholdt lønn ut året.

- Hvorfor lar dere ikke de andre virksomhetene , som SMS og rubrikk , delsubsidiere internettvirksomheten i en vanskelig periode?

- Innholdsproduksjonen på nettet har uansett vært mye større enn det vi greide å selge annonser for. Derfor bestemte vi oss for å kutte en virksomhet som ikke var regningsvarende. I forutsetningen for spørsmålet ditt ligger det at nettet innen ett eller to år kommer til å bli veldig lønnsomt. Det er det ingen som kan garantere, svarer Stavrum.

Stavrum mener at disse kuttene gjør det enda mer aktuelt for ham å ta turen til morselskapet for å finne nettkonsepter i TV 2s egne avdelinger.

Farmen er allerede et virkelighets-TV-konsept som er spekket med interaktivitet. Men også TV-programmer som 'Rikets Tilstand' med Gerhard Helskog er av aktualitetsprogrammene som har satset endel, blant annet med dybdedokumentasjon på nettet.


Stavrum innrømmer at han aldri hadde trodd at de virkelig måtte gå til så drastiske kutt:

- Jeg hadde absolutt ikke forestilt meg at nettet lå på ryggen drøyt ett år etter at jeg tok jobben. Men de andre tingene som jeg driver med, er like spennende, hevder han og opplyser at de ikke vil legge ned web-TV.

Virksomheten reduseres fra fem personer til to faste ansatte som sitter i Oslo og skal produsere direktesendinger etter behov.

TV 2 Interaktiv har nemlig greid å få 150.000 nettbrukere til å registrere seg på web-TV-tjenesten Frihet.tv2.no, og TV 2-direktøren akter ikke å gi slipp på alle disse seerne over natta.

- Vi satser på at de ikke vil merke noen forskjell på tilbudet, sier han.


Til toppen