JUSS OG SAMFUNN

TV 2 og NRK vil dele ut enkle datamaskiner

TV 2 og NRK har lite penger og vil trolig dele ut en ganske enkel digital TV-dekoder til alle som vil ha. For prislappen må ned.

28. jan. 2002 - 12:13

Telenor, TV 2 og NRK har brutt forhandlingene om å bygge ut digital-TV til hele Norge. Nå er det bare NRK og TV 2 som skal samarbeide. Partene håper å åpne nettet i løpet av to til tre år, hvis myndighetene skynder seg med konsesjonen.

Men for at TV 2 og NRK skal klare jobben alene, må maskinene som deles ut bli billige, noe som trolig betyr en mindre avansert boks enn det Telenor så for seg.

Under pressekonferansen NRK og TV2 holdt i dag, ble pengespørsmålet sentralt. Telenor har fet lommebok, men det har ikke NRK og TV2. Telenor har tidligere estimerte at norsk digital-TV vil koste et sted mellom fem milliarder og seks milliarder kroner.

- Telenor trakk seg fordi selskapet ikke lenger trodde på det forretningsmessige grunnlaget, sier TV 2-sjef Kåre Valebrokk.

Han og NRK-sjef John G. Bernander ser for seg en helt annen prislapp. Kanskje så lite som 500 millioner kroner samlet, for verken TV 2 eller NRK har penger på bok.

Her er regnestykket:

  • TV 2 og NRK ønsker ikke å bygge mastnettet. Det håper de å forhandle seg frem til at Telenor påtar seg. Prislappen på dette er mellom én og to milliarder kroner, avhengig av dekningskravene
  • TV 2 og NRK tror ikke at alle norske husstander vil ha en mottaker. De fleste satellitt-kunder har allerede en digital boks. Kanskje bare halvparten er interessert, indikerer de to selskapene
  • NRK og TV 2 er åpne for blant annet en leasing-avtale slik at de slipper å betale alt med en gang. Leasing-utgiftene skal betales med inntekter fra salg av ekslusivt innhold, konkurranser og annet.
  • Kåre Valebrokk forteller til digi.no at en akseptabel dekoderboks med modem i dag ligger rundt 1000 kroner i pris: - Vi har sett på bokser til 500 kroner og til 2000 kroner. Midt i mellom får du en ganske bra boks, mener Valebrokk.

Stemmer dette vil Telenor og NRK slippe unna med rundt 500 millioner kroner hvis vi regner med at det er to millioner husstander i Norge. Dette er prislappen i dag og den vil falle raskt fremover. Når man skal kjøpe bokser om to år, er ikke en halvering usannsynlig.

Men Telenor mener at prislappen blir høyere.

- Med en returkanal koster en boks i dag 2000 kroner. Vi kjøper i store volumer i dag og har aldri sett priser på rundt 1000 kroner, sier strategidirektør i Telenor, Erik Nord, til digi.no.

Prisspriket kommer trolig av ambisjonene med boksen. Det store spørsmålet er om NRK/TV 2-boksen får Internett, e-post og prosessorkraft nok til avanserte, interaktive tjenester eller om det blir en renere mottaker-boks som lar deg kjøpe innhold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.