TV 2 planlegger TV-teksting på direkten

TV 2 har dratt i gang et prosjekt med et teknologiselskap på Voss for å se på muligheten for å få i gang teksting i direktesendinger. - Jeg tror absolutt dette kan bli mulig neste år, sier administrerende direktør i Sail Port Northern Europe, Leiv Hartly Andreassen.

Dagens tale-til-tekst-teknologi har foreløpig ikke kommet langt nok til at den kan anvendes i TV-selskapenes nyhetssendinger.

TV 2 refererer i en kvartalsrapport, publisert tidligere i år, til Nordisk Språkteknologi på Voss som hevder at det i løpet av ett års tid vil være mulig å konvertere nyhetsankernes tale direkte til tekst.


Likevel foreligger det per i dag ingen tekniske løsninger som kan takle intervju-situasjoner på direkten eller reportasjer som tas opp like før sending.

Nå har TV-selskapet startet et forprosjekt sammen med Sail Port Northern Europe, et inkubatorselskap som også har lokaler på Voss (må ikke forveksles med Nordisk Språkteknologi, selv om de en stund hadde samme eier i belgiske Lernout & Hauspie.)

Målet med avtalen skal være å utvikle et produksjonssystem for automatisert teksting (simultanteksting) av TV-programmer basert på løpende tale. Forprosjektet er allerede i gang med sikte på å kartlegge forutsetninger og kravspesifikasjoner for et slikt produksjonssystem.

Dette bekrefter Leiv Hartly Andreassen, administrerende direktør i Sail Port Northern Europe, overfor digitoday.no.

- Vi har inngått en avtale med TV 2. En rapport skal legges fram i august i år hvor det skal vurderes om det er grunnlag for videre arbeid. Prosjektet kan føre til at det blir opprettet et nytt selskap her på Voss, sier mannen som jobber med å få sparket i gang denne type selskaper. Til tross for mye bråk rundt eierskap og kapitalsituasjonen, hevder Andreassen at Sail har nok kapital til å drive minst ett år til. Uansett har han tro på at teknologimarkedet vil ta seg opp igjen om ikke altfor lenge.

- Det er klart slike prosjekter betyr mye for oss, ikke minst fordi det gir mye fokus og oppmerksomhet. Men i tillegg er det veldig spennende på språkteknologisiden å få til slike samarbeid med store aktører, sier han og vil ikke gå nærmere inn på hva slags type teknologi de har tenkt seg og hvordan den vil se ut.

- Det er for komplisert, sier han.

Andreassen opplyser at de etter at rapporten er lagt fram, står fritt i forhold til valg av teknologileverandør.

- Nordisk Språkteknologi er selvfølgelig et nærliggende valg, sier han og mener at en slik løsning for TV-kanalene sannsynligvis vil være en verdensbegivenhet. Han vet ikke om noen andre TV-kanaler som har fått til et slikt tekstopplegg.

- Jeg har tro på at dette opplegget eventuelt kan bli en realitet allerede neste år, avslutter Andreassen.

Det har ikke vært mulig å få tak i direktør i TV 2, Rune Indrøy, som er på ferie.

Til toppen