TV 2 Sumo tar første skritt vekk fra Silverlight

Er nødvendig for å fungere i Chrome.

TV 2 Sumo tar første skritt vekk fra Silverlight
TV 2 Sumo har begynt å tilby en HTML5-basert avspiller, men foreløpig bare til brukere av Google Chrome. Bilde: TV 2, montasje: digi.no

TV 2 kunngjorde i går at selskapets nett-tv-tjeneste, TV 2 Sumo, er klar med en pluginfri avspiller.

Silverlight

Fram til nå har brukere av TV 2 Sumo måttet sørge for å ha Microsoft Silverlight-plugin installert på pc-en. Men Silverlight-pluginen er i beste fall gårsdagens teknologi, som ikke lenger støttes av enkelte nettlesere. Microsoft fraråder derfor nettsteder å bruke teknologien, da bedre alternativer er tilgjengelig.

– Microsoft Silverlight og Adobe Flash har vært helt avgjørende for at video har blitt det det har blitt på nettet, men denne epoken er nå inne i sine siste faser. Fremover er det HTML5-støttet video som gjelder. Det har vært mye nybrottsarbeid disse månedene for å erstatte en allerede avansert løsning, sier Kristian Bruarøy, leder for TV 2 Sumo, i en pressemelding.

Microsoft: – Slutt å bruke Silverlight 

Forsinket?

Denne utviklingen ble svært aktuell i fjor høst da Googles plan om gradvis deaktivering av tradisjonelle nettleserplugins i nettleseren Chrome, ble kjent. Den gang fortalte Bruarøy at en pluginfri TV 2 Sumo-avspiller ville kunne ventes over nyttår, altså for omtrent et halvt år siden.

Digi.no har derfor spurt Bruarøy om hvorfor dette likevel ikke skjedde.

– Utviklingen av HTML5-video har gått stegvis siden i fjor høst. Vi valgte også å gå for MPEG DASH som videoformat, og her har det tatt tid før selve teknologien har blitt moden. Her har leverandører verden over hatt mer enn nok av utfordringer. Vår tjeneste skiller oss fra flere andre ved at vi tilbyr innhold både on demand og live, samt at innholdsleverandører har strenge krav til kryptering. Egentlig er vi nokså tidlig ute på dette nye sporet, skriver Bruarøy i en e-post til digi.no.

Bakgrunn: Er snart klare for pluginfri Chrome

Kun Chrome

Den nye avspilleren er utviklet av Vimond Media Solutions, et datterselskap av TV 2. Foreløpig er det kun i Chrome at denne lastes. I Opera har man dog mulighet til å velge HTML5-avspilleren i stedet for den Silverlight-baserte, men Silverlight-avspilleren fortsatt benyttes i Firefox, Internet Explorer og Safari.

Foreløpig er HTML5-avspilleren i en betautgave som blant annet mangler noe av den funksjonaliteten som den eldre avspilleren støtter. Ifølge selskapet inkluderer dette slik som å kunne spole bakover i direktesendinger og å se flere strømmer tilgjengelig.

Mer funksjonalitet vil bli lagt til fortløpende. Dessuten skal HTML5-avspilleren etter hvert også tilbys brukere av andre nettlesere. TV 2 oppgir også at med HTML5-video utvides også støtte til flere operativsystem enn tidligere, blant annet for Linux-brukere.

Les også: Nå kan du se Netflix på Linux 

Microsoft Edge

En nettleser som foreløpig ikke støttes, er Microsofts nye Edge, som følger med Windows 10. Denne støtter, i likhet med Chrome, ikke bruk av tradisjonelle plugins og kan derfor ikke bruke Silverlight-avspilleren. Men foreløpig fungerer heller ikke HTML5-avspilleren.

– Chrome er den mest utbredte nettleseren i Norge, og vi har prioritert denne i første omgang. Microsoft Edge har kommet, og krever et litt annet oppsett enn Chrome, men vi prioriterer disse fremover, opplyser Bruarøy til digi.no.

Les mer: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge