JUSS OG SAMFUNN

TV ga feilaktige prognoser i USAs presidentvalg

Feilaktige prognoser som ga Gore en fordel i Florida og Tennessee kan ha gitt færre stemmer til Bush i delstater lenger vest.

8. nov. 2000 - 08:00

I skrivende stund er det dødt løp mellom Gore og Bush i presidentvalget. For noen timer siden fortalte de store TV-mediene at Gore hadde vunnet både Florida og Tennessee, og man så for seg at Gore ville gå videre til å vinne hele valget. Men så snudde opptellingen i Tennessee til fordel for Bush, og i Florida har Bush 20.000 flere stemmer når over fem millioner stemmer er opptalt.

I antall stemmer har Bush noen flere stemmer enn Gore, men i valgmannsstemmer står begge på 242. Det trengs 270 for å vinne.

Delstaten Washington er kommet så solid ut til fordel for Gore at de 11 valgmennene er allerede telt med på Gores side. TV-kanalen ABC mener Bush har vunnet i Nevada, og tilordner Bush 246 stemmer i valgkollegiet.

Det komme til å bli nødvendig å fintelle poststemmene for å avgjøre hvem av demokraten Maria Cantwell og den sittende republikaneren Slade Gorton vinner valget på den ledige plassen i senatet fra delstaten Washington. Med 42 prosent av stemmene opptalt leder Cantwell med ett prosentpoeng. Kampen mellom Gorton og Campbell betegnes som et av de mest kostbare mellom senatkandidater i delstatens historie. Begge kandidater skal ha brukt rundt ti millioner dollar på å bli valgt.

Skolevalg i delstaten Washington gir full pott til demokratene, i både presidentvalg, senatsvalg og guvernørvalg. Den sittende guvernøren Gary Locke ble gjenvalgt for første gang for fire år siden, og er ganske populær.

Flere ledende politikere har gått ut med kraftige anklager mot TV-mediene, særlig ABC, for å ha gått ut for tidlig med bastante påstander på grunnlag av prognoser med for lite grunnlag. USA er delt inn i fire tidssoner, og opptellinger på østkysten har gitt prognoser lenge før valglokalene stengte. Prognosene om at Gore hadde vunnet de sentrale vippestatene Tennessee og Florida kan ha fått flere Bush-velgere til å holde seg hjemme i delstater som Nevada og Oregon der presidentkandidatene står svært likt.

En viktig konklusjon fra presidentvalget er at tredjepartiet De grønne ikke når opp til fem prosent stemmeandel. En slik andel ville gitt Ralph Naders parti statssubsidier i forkant av valgkampen i 2004.

Med bare to prosent hittil, er det utelukket at De grønne når sitt mål.

I skrivende stund er situasjonen i Florida (25 valgmannsstemmer), Oregon (7), Iowa (7) og Wisconsin (11) stadig ikke avklart. Hvis prognosen for Nevada stemmer, vil Bush bli USAs neste president hvis han vinner Florida. Det vil avgjøres av nærmere en million poststemmer som tidligst kan bli opptalt om fire til fem timer, altså kanskje rundt tolv tida norsk tid.

Frammøtet er blitt karakterisert som rekordaktige. Men ifølge CNN tyder på at valgdeltakelsen er rundt 50 prosent. Observatører mener dette bekrefter oppfatningen om at velgerne stiller seg heller apatiske til hele valgsirkuset.

I senatet og representantenes er det også for tidlig å si om republikanerne greier å forsvare sitt flertall. Men det er fortsatt mulig at republikanerne, med svært knappe marginer, greier å erobre både kongressen og presidentembetet for første gang siden 1950-tallet.
Og da må vi spørre:
Bryr du deg egentlig om valget?digitoday spør: Presidentvalget i USA vies alltid en enorm oppmerksomhet i media - også i Norge - og årets valg er intet unntak. Men bryr du deg egentlig så veldig mye om valget i USA?

Ja
Nei
Se resultat
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.