TV-kanaler blokkerer Google

Nekter tilgang til ellers åpne websendinger.

TV-kanaler blokkerer Google

Nekter tilgang til ellers åpne websendinger.

De tre største amerikanske tv-selskapene blokkerer tilgang til websendingene sine gjennom Google TV, den flunkende nye digitale tv-tjenesten som ble lansert i USA denne måneden.

ABC, CBS og NBC innrømmer åpent at de nekter å la sitt innhold bli spilt av gjennom Google TV. Det inkluderer hele episoder av tv-serier som ellers kan spilles av gjennom selskapenes nettsider.

Fra før har videonettstedet Hulu (som eies av Disney, NBC Universal og News Corp) iverksatt en tilsvarende blokkade, mens tv-kanalen Fox vurderer å gjøre det samme, skriver avisa Wall Street Journal (WSJ).

Dermed ser det ut til at Google får en tøff kamp om å tilby noe av det mest populære innholdet gjennom sin tv-tjeneste, som foreløpig er å finne i flatskjermer fra Sony og en dedikert boks fra Logitech.

Blant bekymringene som tv-selskapene har luftet er at brukerne kan finne piratkopiert innhold gjennom Googles søketjeneste, samt at innholdet deres vil forsvinne i mengden.

Googles TV-planer blir sett på som en trussel mot den etablerte mediebransjen, sier Gartner-analytiker Van Baker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Alle vet hvilken makt Google har over annonser på internett. Hvis du tar den modellen og utvider den til tv, så blir Googles makt over reklamekronene helt enorm. Kringkasterne liker ikke den tanken, sier Baker.

En talsperson for Google sier til WSJ at tv-plattformen deres muliggjør tilgang til alt nettinnhold som du allerede får på PC eller mobil, men at det til syvende og sist er opp til innholdsleverandørene hvis de vil nekte sine fans tilgang.

Til Norge neste år

Google TV skal lanseres også i Norge i løpet 2011, det har selskapet tidligere bekreftet overfor digi.no. Det er imidlertid høyst uklart hva slags innhold som blir tilgjengelig her til lands.

Rettighetsavklaringer rundt film og musikk på tvers av regioner og landegrenser er som kjent en komplisert affære.

Derfor er det høyst uklart om innholdsleverandørene Google eventuelt inngår avtale med i USA også blir tilgjengelig i andre markeder, når Google TV får sin verdenslansering til neste år.

    Les også:

Til toppen