TV/Mikrobølgeovn med Internett og bankforbindelse

I et forsøk på å nå de 70 prosent av befolkningen som synes utilgjengelig for PC og tastatur, arbeider NCR med en talestyrt Internett-streifende mikrobølgeovn som kan bestille ketchup, betale regninger og vise alle de populære såpeoperaene.

I et forsøk på å nå de 70 prosent av befolkningen som synes utilgjengelig for PC og tastatur, arbeider NCR med en talestyrt Internett-streifende mikrobølgeovn som kan bestille ketchup, betale regninger og vise alle de populære såpeoperaene.

Prosjektet heter Microwave Bank og sorterer under NCRs Knowledge Lab i London, der forskere arbeider med framtiden for bank og elektronisk handel. NCR har lang erfaring med dette: Konsernet, med over 38.000 ansatte og en årsomsetning på 6,6 milliarder dollar, er kjent verden over for sine butikksystemer og minibankterminaler. Blant de som tar prosjektet seriøst, er Barclays Bank.

Innretningen skiller seg ikke vesentlig ut fra en vanlig mikrobølgeovn i størrelse eller utseende. Døra er dekket av en flatskjerm, og panelet har en innebygget strekkodeleser. Grensesnittet bygger dels på talestyring, dels på at skjermen i døra er trykkfølsom. Her trengs verken mus eller tastatur.

Apparatet dekker et mangfold av funksjoner. Mikrobølgeovnen er superintelligent. Ikke bare kan den koke maten din. Den kan også hjelpe deg i å planlegge hvordan du skal nyttiggjøre deg matvarene du har i huset. Den kan analysere oppskrifter hentet fra Internett og legge opp en kjøreplan, slik at komponentene og rettene kan lages i riktig rekkefølge. Når noe er ferdig, er det ikke lenger snakk om vulgær ringing. En vennlig stemme avbryter tv-sendingen, sier at potetene er ferdige, og at det neste du må gjøre, er å sette inn fiskepuddingen.

Internett-biten er like lur. Regninger kan betales, penger kan overføres, saldo kan sjekkes, ved de samme tastetrykkene som du ellers ville brukt til å programmere tiningen av brød eller reker. Du skriver handleliste, ikke på papirlapper som gjerne blir så fete at kulepennen ikke virker, men ved hjelp av strekkodeleseren. Nærmer ketchupflasken seg bunnivå, drar du den foran strekkodeleseren, og handlelisten ajourføres automatisk. Der står det ikke lenger bare "ketchup", men merke, type og størrelse på flasken. Å besøke supermarkedet foregår ved at du sender handlelisten til butikkens nettsted, eventuelt ajourfører listen med andre ting du har lyst på, og avslutter med å presse pekefingeren mot feltet på skjermen merket "bekreft kjøp". Butikken sjekker sikkert fingeravtrykket ditt direkte, og bedre identifikasjon finnes som kjent ikke.

Talestyring åpner for en rekke lettelser ved livets store anledninger. Skal du for eksempel ordne med slektsstevne eller konfirmasjon? Snakk med din Microwave Bank - og ordne alt fra innbydelser til menyer og bestilling av ekstra stoler. Det eneste den ikke kan hjelpe deg med må være været.

Det virkelig geniale ved Microwave Bank er at den tar det avvikende flertallet i befolkningen - de 70 prosent som ikke bruker PC - på alvor. For det første er mikrobølgeovnen i dag den mest avanserte innretningen disse menneskene betjener. Flott å ta utgangspunkt i noe kjent og kjært. For det andre holder disse folkene stort sett til på kjøkkenet, og det er først og fremst fra kjøkkenet de har behov for tjenestene Internett kan tilby - for å ta enda bedre grep om familiens daglige drift gjennom alt fra bank og matlaging til utveksling av e-post med barn, ektefelle og øvrig slekt.

Av mer marginale fordeler kan man peke på hvor utrolig plassbesparende det er å slå det som ellers hadde blitt tre skjermer - tv, PC og mikrobølgeovn - sammen til én. Dessuten forsterkes kjøkkenets status som hjemmets sosiale midtpunkt. Når alt det kule kan gjøres fra kjøkkenet, er det herfra alle vil ønske å gjøre det. Det skal for eksempel ikke mye fantasi til for å forstå at apparatet sikkert også vil kunne fungere som høyttalende videofon.

Microwave Bank må avgjort spås en stor framtid - selv i økonomiversjonen uten innebygget kjøkkenskriver.

Nettstedet til NCR tilbyr en liten video med enda flere detaljer om hvordan Microwave Bank er ditt utgangspunkt for å møte framtidens utfordringer.

Til toppen