TV over internett vil sprenge dagens nett

Tilbud om film og TV over nettet vil sprenge dagens telenett, advarer amerikanske Bellsouth som allerede har fått smake problemet.

TV over internett vil sprenge dagens nett

Tilbud om film og TV over nettet vil sprenge dagens telenett, advarer amerikanske Bellsouth som allerede har fått smake problemet.

Sjefsarkitekten hos den amerikanske ISP-aktøren Bellsouth advarte på en konferanse for fiberoptisk ingeniørarbeid i USA mot drastiske kostnadsøkninger som en følge av innføring av TV overføringer over internett.

Til Telephony Online forteller Henry Kafka, sjefsarkitekt i Bellsouth, at amerikanske husholdninger med bredbånd i dag har et snittforbruk på 2 gigabyte med dataoverføring i måneden. Dette skal vistnok koste ISP-leverandøren 1 dollar å levere.

Etterhvert som nedlastning av film blir mer vanlig regner han med at snittet raskt vil øke til 9 gigabytes månedlig nedlastning, til en leveringskostnad på 4,5 dollar.

Den virkelig eksplosive økningen vil ikke komme før TV overføringene også går over internett, men da forventer han til gjengjeld at snittet stiger helt til 224 gigabyte dataoverføring i måneden. På toppen av det vil økt bruk av HD (High Definition) TV overføringer etterhvert resultere i en gjennomsnittlig nedlastning på 1 terabyte i måneden.

Med slike enorme (etter dagens standard) overføringsmengder vil det skape problemer for ISP-leverandørene. Hvis Kafkas regnestykke holder seg og det ikke blir drastisk billigere å overføre data, vil kostnaden for ISP-leverandøren å levere denne tjenesten ligge på 560 dollar i måneden.

- Opplagt nok er det ikke en pris forbrukerne vil være villig til å betale. Derfor trenger vi hjelp, sier Kafka til Telephony Online.

På presentasjonen la han frem noen alternative tilnærmelser til problemet. Blant annet trakk han frem løsninger for mellomlagring av innhold, nye metoder for administrasjon av nettverkene og nye forretningsmodeller for internettleverandørene, men til syvende og sist

koker behovet uansett ned til å dramatisk redusere kostnaden for overføring av data.

- Det vil ta oss lang tid å skaffe de massive mengdene av billig båndbredde som vi vil trenge, sier Kafka til Telephony Online.

Datahistorien har alltid vist at det man på et gitt tidspunkt tror er mer enn godt nok, raskt blir alt for lite eller alt for tregt. På den annen side har teknologiene tilsynelatende også alltid overvunnet barrierene med glans etter litt tid. Man trenger ikke å være altfor gammel for å huske hvor fantastisk det var med et 2400 bauds modem, og utviklingen har kommet et stykke siden den gang.

Til toppen