TV skreddersyr brukerprofiler

Snart kommer TV-apparatet som identifiserer titteren, vedlikeholder brukerprofiler automatisk, tar opp løpende sendinger og lar alle i familien se det de vil når de vil.

Snart kommer TV-apparatet som identifiserer titteren, vedlikeholder brukerprofiler automatisk, tar opp løpende sendinger og lar alle i familien se det de vil når de vil.

Apparatet ble demonstrert mandag på messen Cable 2000 i New Orleans, av selskapet Metabyte Networks, også kjent som MbTV.

Bak Metabyte står blant andre Thomson Multimedia, verdens fjerde største leverandør av forbrukerelektronikk, og diskprodusenten Seagate. Metabyte ble etablert i 1993 og har et hundretalls ansatte, hovedsakelig programvarespesialister.

Apparatet som ble demonstrert på Cable 2000 inneholder Seagates spesielle disker for forbrukerapparater, med programvare for håndtering av flere samtidige videostrømmer.

Les mer om denne teknologien i disse artiklene:
Spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet
Harddisk-video - mange opptak på én gang

Programvaren som identifiserer titteren, automatisk vedlikeholder flere brukerprofiler og gir hver enkelt lettvint tilgang til både opptak og løpende sendinger, er utviklet av Metabyte.


Metabyte mener denne teknologien vil endre måten tv brukes på i en tid da hundrevis av kanaler gjør det vanskelig for den enkelte å holde rede på interessante sendinger. Selskapet mener det har funnet fram til en løsning som ikke gir uvedkommende innsyn i preferansene til den enkelte titteren. Samtidig tror Metabyte at teknologien kan danne grunnlaget for ulike former for produkter og tjenester fra både kringkasterne og deres annonsører.

En idé er at kabelleverandører vil kunne tilby seere muligheten til å sette sammen egne "private kanaler" med et utvalg av programmer fra alle de offentlig tilgjengelige kanalene. Familier vil da kunne snekre sammen egne sportskanaler, filmkanaler, operakanaler og så videre, med de idrettene og film- og opera-kategoriene de helst ser på.

Et nøkkelelement i MbTV-teknologien er et grensesnitt mot såkalte EPG-er (elektroniske programguider), der sendeskjemaer vises løpende, med oversikt over hva det enkelte programmet består av. EPG-søk er knyttet til en modul kalt MbTV Preference Determination Engine, der alt Metabyte vil si er at en avansert algoritme bruker en blanding av kunstig intelligens og statistisk analyse til å etablere og vedlikehold brukerprofiler.

Et tredje element i MbTV-teknologien er Storage Management Engine som styrer lagringen av TV-programmene til disk. Denne modulen sørger for opptak og avspilling, automatisk sletting av sette programmer som ikke er spesielt merket for oppbevaring, fordeling av lagringsplass til bestemte formål og så videre.

Teknologien skal først og fremst være automatisk. Det er mulig å styre brukerprofiler, slik at for eksempel barn kan hindres fra å se bestemte programmer. Det er også mulig å styre lagringen, for eksempel for å hindre at tegneserier lagres på bekostning av programmer foreldre gjerne vil se etter at ungene er i seng.

Metabyte har et nært forhold til Microsoft. Programvaren er tilpasset Windows CE og tilrettelagt for Microsoft TV. Det er ikke klart når produktet vil gjøres kommersielt tilgjengelig.

Til toppen