TELEKOM

Tvangsåpner Telias fibernett

- Dette er helt uaktuelt i Norge, sier Post- og teletilsynets Willy Jensen.

26. mai 2010 - 10:49

Sveriges reguleringsmyndigheter tvinger nå Telia til å åpne fibernettet sitt, slik at andre aktører kan leie plass.

Hensikten er å skape mer konkurranse og bedre bredbåndsutvalg for svenske innbyggere, ifølge Post- og telestyrelsen (PTS).

De har avgjort at TeliaSonera må åpne for aktører som ønsker å leie plass i deres kablede aksessnett, som består av både kobberlinjer og fiber helt inn mot private husstander og næringsbygg.

Tidligere har bare teleselskapets kobberlinjer vært underlagt regulering, slik situasjonen også er for Telenor i Norge.

Situasjonen i Norge er imidlertid ganske annerledes enn i Sverige.

Post- og teletilsynet (PT), det norske motstykket til svenske PTS, sier at det er helt uaktuelt å regulere Telenors fiber i Norge i overkommelig fremtid.

- Det er ingen grunn for oss å regulere Telenor i Norge når det gjelder fiber. Telenor har knapt noe fiber i det hele tatt. Svenskene gjør det samme som oss, nemlig å regulere aktørene med sterk markedsstilling. Skulle vi gjort noe slikt i Norge, måtte det være å regulere regionalt, for eksempel Lyse i Rogland. Men det vil vi ikke gjøre, sier PT-direktør Willy Jensen til digi.no.

Det norske fibermarkedet blir ikke regulert i overkommelig fremtid, sier Willy Jensen i Post- og teletilsynet. <i>Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto</i>
Det norske fibermarkedet blir ikke regulert i overkommelig fremtid, sier Willy Jensen i Post- og teletilsynet. Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto

Han gjentar at Telenor ikke har sterk markedsstilling for fiber i Norge. Men det kan forandre seg i fremtiden, hvis Telenor setter igang en storstilt graving av ny fiber.

- Åpningen av fibernettene i Norge fra regulatørenes side blir ikke aktuelt. I hvert fall hvis vi ser minst ett år frem i tid, sannsynligvis lenger, fastslår Jensen.

PT legger sine egne markedsanalyser til grunn for eventuell regulering av telemarkedet. Den forrige rapporten ble fremlagt i fjor. Neste vurdering utgis høsten 2011.

Willy Jensen påpeker at nesten all fiber som er lagt i Norge er lagt regionalt, og i størst utstrekning gjelder dette sammenslutninger av kraftprodusenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.