Tviholder på «dødt» IT-utstyr

Det skjer ingen endringer i politiets datasystemer før om tidligst to år.

Tviholder på «dødt» IT-utstyr

Det skjer ingen endringer i politiets datasystemer før om tidligst to år.

Politiet kjører 12 år gamle Windows NT. Datasystemene er så gamle og sårbare at store deler av dem er modne for skraphaugen, advarte Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i fjor sommer.

Likevel vil datasystemet ikke bli utbedret før om to til tre år.

Komminikasjonsdirektør i PDMT, Espen Stai, sier til Finansavisen at de først i år har fått midler til å iverksette videre IT-prosjekt. Løsningen vil tidligst være på plass i løpet av to til tre år under forutsetning at det bevilges nye beløp de neste årene.

Plattformen er svært sårbar for målrettede angrep. I mars ble politiet rammet av kraftige dataproblemer, som fikk følger for driften over hele landet. Det var den kjente Conficker-ormen som herjet. Dette er det samme viruset som tidligere i år har lammet Helse Vest og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Politiets operasjonssentraler kom ikke på nett, passkontorer måtte stenge og etterforskere måtte klare seg uten viktige sakspapirer. På Gardermoen måtte politiet slippe inn reisende uten å kunne sjekke dem mot sine dataregistre - stikk i strid med vanlige rutiner.

Dette gir ingen god følelse med tanke på at det er PDMT som har fått som oppgave å utstede det nye nasjonale ID-kortet. Kortet skal gi det høyeste sikkerhetsnivået for privatpersoner i bruk av offentlige tjenester på nett.

I tillegg jobber politiet med selvbetjeningsløsninger som gjør det mer åpent og sårbart mot publikum.

Operativsystemet NT 4.0 er mer enn ti år gammelt, og leverandørene får ikke lenger tak i maskinvare som støtter det. Diskene på serverne er fylt opp av data fra stadig mer bruk av multimedia, som kamera og lyd. I tillegg er ikke NT 4.0 i stand til å håndtere ny programvare.

Selve infrastrukturen, hvor hvert politidistrikt har ansvaret for sine egne servere i motsetning til sentralisert drift, er gammeldags og svært sårbar.

Politiet rundt 1.000 dataservere i dag.

Til toppen