JUSS OG SAMFUNN

Tvinger Finn.no i kne

Galt å nekte privatpersoner å selge bolig på nett, sier IT-ministeren.

27. mars 2009 - 11:27

Nettportalene har en praksis der kun eiendomsmeglere får lov til å annonsere privatboliger til salgs på internett.

Boligselgere har derfor vært tvunget til å bruke eiendomsmegler eller advokat for å annonsere på landets største salgskanal Finn.no og nettjenester som Zett.no, Tinde.no eller Ny.no.

Mange har irritert seg over denne praksisen og Fornyingsdepartementet (FAD) varslet i januar om en ny forskrift som vil tvinge portalene til å endre praksis, slik at salgskanalene åpnes for alle.

Norges Eiendomsmeglerforbund har på sin side advart mot en endring, fordi de mener det vil svekke boligkjøpernes rettssikkerhet.

Både Finn og Zett tillater imidlertid både foretak og privatpersoner å annonse fritidseiendommer, tomter og bolig i utlandet på sine nettportaler, uten at det stilles tilsvarende betingelser som ved privatbolig.

I dag melder FAD at utkastet til forskriften er sendt ut på høring. Her går det frem at ingen nettportaler skal kunne nekte boligselgere å annonsere på portalenes nettsider.

I høringsnotatet konkluderer departementet med at nettportalens praksis virker konkurransebegrensende.

- Hvis folk ønsker å selge boligen sin selv, blir det helt galt å stenge dem ute fra den kanskje viktigste markedsplassen, nettportalenes annonsesider, sier IT-minister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

Høringsrunden avsluttes 26. juni 2009. Forskriften vil tre i kraft seks måneder etter vedtak.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.