Tvinges til å legge ut hele Aftenposten på nett

Trykkerikonflikten i Aftenposten fører til at Aftenposten-ledelsen legger ut hele papirutgaven på nett i PDF-format. Dette er ingen fullgod erstatning, men et alternativ, sier administrerende direktør Olav Mugaas til digitoday.no.

Trykkerikonflikten i Aftenposten fører til at Aftenposten-ledelsen legger ut hele papirutgaven på nett i PDF-format. Dette er ingen fullgod erstatning, men et alternativ, sier administrerende direktør Olav Mugaas til digitoday.no.

Trykkeriproblemene i Aftenposten toppet seg i natt da kun 60.000 eksemplarer av morgenavisen ble trykket. Dermed har mer enn én million eksemplarer av avisen ikke kommet ut siden sist fredag, og Schibsted-avisen beregner tapene til rundt 20 millioner kroner.

Ansvarlig redaktør Einar Hanseid og administrerende direktør Olav M. Mugaas sender nå ut et brev til alle abonnentene hvor de beklager situasjonen som er oppstått. Men ledelsen gjør også andre grep, blant annet på Internett.

- Vi kommer til å legge ut hele avisen i PDF-format på Internett. Det er klart at dette ikke er en fullgod erstatter for papirutgaven, men et alternativ for dem som ikke får tilgang til avisen, sier han til digitoday.no.

Han sier at avisen blir lagt ut først når de har løst de tekniske utfordringene. Mugaas synes selv at PDF ikke er et ideelt format for en papiravis.

- Det blir for dem som orker å lese gjennom den.

Han sier at trafikken på Internett generelt nok har økt i perioden uten papirutgave, men at han ikke har noen konkrete tall på dette.

Dette er ikke første gangen at Aftenposten har opplevd problemer ved sitt relativt nye trykkeri. Året 1999 var preget av mange tekniske oppstartsproblemer og i februar i fjor kom ikke avisen ut ved minst seks tilfeller, blant annet på grunn av at de trykkeriansatte nektet å jobbe overtid.

Det ble estimert at avisen tapte 50 millioner på problemene i 1999, nå er avisens tap altså foreløpig på nærmere 20 millioner kroner, ifølge ledelsen i avisen.

Mugaas mener at de nåværende problemene er et utslag av en ulovlig aksjon hvor mange av av trykkeriarbeiderne ved Schibsted Trykk i Nydalen sykmelder seg samtidig.

Ifølge Aftenposten selv var 9 av 28 arbeidere natt til tirsdag sykmeldte. De to partene, ledelsen i Schibsted Trykk og Aftenpostens Grafiske Klubb (AGK), skal være uenige om bemannings- og skiftplaner ved trykkeriet.

Hovedorganisasjonen til AGK, Norsk Grafisk Forbund, hevdet imidlertid onsdag kveld at det ikke foregår noen form for aksjoner ved Schibsted Trykk. Det skriver NTB.

Til toppen