TVNorge helautomatiserer morgensendingene

TVNorge har begynt å sende boksmat om morgenen og sparer betydelige ressurser ved å kjøre ubemannede TV-sendinger.

- De er nok veldig interessert i opplegget i NRK, ja, humrer teknisk sjef Kjell E. Nordli i TVNorge.

TVNorge og Sony begynte med automatisering av sendekontrollen allerede sommeren 2000. Nå er opplegget utvidet til å gjelde morgensendingene. Det skjedde fra februar.

Ifølge Nordli har det til nå vært 18 måneder med feilfri drift av automasjonsstyringen. Løsningen inkluderer bruk av Sony Digital Betacam som hus- og utvekslingsformat for programmene.

Sendekontrollen opereres av fem sendeledere i turnus som koordinerer, tilrettelegger og avvikler utsending på dag- og kveldstid. Teknisk drift av alle tekniske TV-systemer utføres av to ansatte, inkludert teknisk sjef Kjell E. Nordli.

I løpet av 24 timer kjører nå TVNorge over seks timers sendinger ubetjent, inkludert programoversikter i pausene. Det gjelder fra rundt 3:30 om natta til 10 om morgenen.

- Vi gjør denne automatiseringen for å få mer igjen for ressursene. Om morgenen sender vi boksmat som reprise av magasinprogrammer fra dagen før eller serier som vi vanligvis sender på kveldstid. Vi kan naturligvis ikke automatisere hvis vi har direktesendinger, sier den tekniske sjefen.

Han sier at de sparer inn ett ekstra skift med denne ordningen.

- Prosjektet er et godt eksempel på hvordan TV-selskaper kan rasjonalisere og sikre sendekvalitet ved å utnytte og integrere moderne teknologi på området, sier Business Manager Kjetil Bonde i Sony Norge, Broadcast & Professional.

TVNorges tekniske sjef opplyser at alt det tekniske blir klargjort før staben går av vakt midt pånatten.

- Vi er veldig trygge på at dette vil fungere bra også i fremtiden. Vi kan selvfølgelig ikke gardere oss mot uforutsette problemer, men systemet har foreløpig fungert knirkefritt, sier Nordli.

Til toppen