ANALYSER

Tvungen e-postarkiv også i Norge

Gartner-direktør Josh Krischer tror Norge snart vil følge etter USA og innføre pålegg om e-postarkiv.

Med et stadig voksende og uforståelige datamengder i petabytestørrelse, vil kravet til struktur og dokumentasjon av elektronisk kommunikasjon tvinge seg fram, mener Gartners analysedirektør Josh Krischer som i forrige uke gjestet HPs lagringsseminar. Han antar at innen to år vil også Norge innføre tvungen arkivering av e-post, slik USA har det i dag.

E-postarkiv vil være nødvendig ikke minst som dokumentasjon i forhold til kontrakter og forretningsinformasjon, som i 60 prosent av tilfellene finnes i form av vedlegg i e-postkommunikasjon.

I saker som Enron og Finance Credit, og til dels i Tinde, ble e-post brukt som avgjørende bevis.

Analyseselskapet IDC anslår at det i år vil bli sendt ut 36 milliarder e-post verden over hver dag.

Datalagringsselskapene ser et nær sagt uendelig potensial i salg av e-postarkiver.

I Norge er NetCom først ute med å implementere HPs e-postarkiv RISS (Reference Information Storage System). Løsningen håndterer e-post gjennom de ulike fasene av dokumentenes livssyklus.

Teleoperatøren NetCom hadde rundt 1,5 terabyte med e-post, og håper nå på orden og kontroll med e-postarkivet.

Problemet for e-postbrukere er ikke bare knyttet til å sikre dataintegriteten, men også til effektiv langsiktig lagring og mulighet for å søke og finne igjen ønsket dokumentasjon.

HPs europasjef Jan F. Kauffmann fra Danmark innrømmer at innføring av e-postarkiver er på et gryende stadiet, og at svært få bedrifter har tatt det i bruk. Han anslår Sveits og Tyskland som de land som har kommet lengst i Europa på innføring av e-postarkiver.

I likhet med Krischer tror Kauffmann at e-postarkiver om få år vil bli pålagt fra EU. Den uhorvelige store mengden gjør det like vanskelig å lete etter informasjon som det er å lete etter en nål i høystake, illustrerer Kauffmann.

Prisene på e-postarkiver vil variere fra rimelige tape-løsninger til større bedriftskritiske lagringssystemer i prisklassen fra en million kroner.

– E-post er vår viktigste kommunikasjonskanal i dag. Jeg kan ikke huske når jeg fikk en faks sist, sier Krischer.

Han anbefaler bedrifter å bruke analyseverktøy for å kartlegge hvilken størrelse som er nødvendig av lagringsarkiver.

Også professor Jon Bing i rettsinformatikk uttalte på et tidligere datalagringsseminar hos Storagetek at e-postarkiver bør innføres ut fra personopplysningsloven.

25 bedrifter var tilstede på HPs datalagringsseminar.

– Neste gang kommer dobbelt så mange, tror Kauffmann.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.