Tvungen lønnsnemnd før lunsj på mandag

I en analog verden er streik en reell trussel, men et digitalisert pengesystem vil gjøre en streik veldig kort.

I en analog verden er streik en reell trussel, men et digitalisert pengesystem vil gjøre en streik veldig kort.

Det skrives side opp og side ned i pressen om hvor ille det blir når medlemmene av Finansforbundet sannsynligvis går til streik fra mandag av. Folk har blitt oppfordret til å hamstre kontanter fordi minibanker, nettbanker og betalingsterminaler vil slutte å fungere når streiken er i gang.

Arbeidsgiverne går til mottrekk med lockout og dermed lammes samfunnet fullstendig. Selv gidder jeg ikke å ta turen i mini-banken for å hamstre kontanter fordi denne streiken vil bli stanset før lunsj på mandag.

Ingen ansvarlig regjering vil sitte rolig å se på konsekvensene en slik streik vil få for hele landet og det vil ihvertfall ikke en regjering som stanset Akademikernes streik på grunn av noen overvektige kyllinger.

Om så sjefen selv, Gerd Liv Valla, satt som statsminister så ville hun ha grepet inn og stanset streiken så fort som overhodet mulig. Konsekvensene er rett og slett for drastiske.

Folk som løper rundt med lommeboken full av sedler. Kiosker og butikker med flere hundre tusen i kassa. De kriminelle miljøene sitter sikkert like spente som når små barn venter på julaften. Det vil også komme sterke reaksjoner fra barnefamilier som ikke får handlet inn mat fordi de ikke hadde nok kontanter på seg og bilister som ikke får fylt bensin. Det sier seg selv at dette ikke går.

Som samfunn har vi blitt i totalavhengig av at det digitale bank- og betalingssystemet fungerer. Det kan rett og slett ikke slås av.

Vi kunne nok klart oss en periode uten minibankene og kanskje også til nød en uke uten nettbank, men når betalingsterminalene stanser er det slutt.

- Etter to-tre dager vil kaoset være så stort at vi får tvungen lønnsnemd, sier styreleder Jan Asker i Finansnæringens Arbeidsgiverforening til Dagens Næringsliv.

Det vil gå mye raskere enn det.

Det er kanskje et paradoks at nå som Finansforbundet virkelig har fått et kraftig pressmiddel, så mister de i praksis streik som våpen i sin kamp for høyere lønn og bedre betingelser.

Til toppen