– Twitter-blokade bryter grunnloven

Krenker ytringsfrihet og individets rett, fastslår Tyrkias grunnlovsdomstol.

– Twitter-blokade bryter grunnloven
Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan (bildet) lovet «å rykke nettverket opp med roten». Nå har landets forfatningsdomstol kommet til at sensuren bryter grunnloven. Bilde: Stefan Boness/Sipa Press/All Over Press

Ankara (NTB-Reuters): Tyrkias blokkering av Twitter krenker ytringsfriheten og individets rettigheter, fastslår landets grunnlovsdomstol.

Kjennelsen er den mest betydningsfulle utfordringen til nå av myndighetenes forbud som har utløst en folkelig protest og sterke utenlandske reaksjoner.

Tyrkias teletilsyn TIB blokkerte adgangen til Twitter 21. mars etter at statsminister Tayyip Erdogan fordømte det sosiale mediet og lovet å «rykke nettverket opp med roten».

Det var etter at en serie anonyme lydopptak ble lagt ut som angivelig avslørte korrupsjon i statsminister Erdogans innerste krets. Avsløringene skjedde rett før lokalvalget sist helg.

Grunnlovsdomstolen sier den har sendt sin kjennelse til landets teletilsyn TIB og Tyrkias samferdselsdepartement, som er ansvarlig for kommunikasjoner. Det er uklart om kjennelsen vil føre til at blokaden av Twitter blir hevet. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: