Twitter blokkert i Tyrkia

[OPPDATERT] Statsministerens initiativ vekker bekymring i EU, og presidenten er mot.

Twitter blokkert i Tyrkia
Statsminister Tayyip Erdogan påberoper seg privatlivets fred når han stenger Twitter. Bilde: Frederic Sierakowski / ISOPIX/All Over Press

Artikkelen er oppdatert flere ganger.

Tillegg lagt ut kl 11.45:

Tyrkias president tvitrer mot Twitter-forbud

Istanbul (NTB-Reuters): Tyrkias president Abdullah Gül har sendt en Twitter-melding der han tar avstand fra regjeringens Twitter-forbud.

Presidenten skriver at en fullstendig stenging av sosiale medier er helt uakseptabelt, og at bare enkelte internettsider bør stenges om retten mener at privatlivets fred er krenket.

Presidentens utspill kommer etter at det tyrkiske teletilsynet BTK har blokkert Twitter etter kjennelse i en tyrkisk domstol.

Opprinnelige artikkel oppdatert kl 09.55:

Istanbul (NTB-Reuters): Den tyrkiske telekommunikasjonsmyndigheten BTK opplyser at det er tyrkiske domstoler som har blokkert Twitter. EUs utvidelseskommissær sier han er dypt urolig.

Stengningen skjer på grunn av brudd på privatlivets fred, heter det fra tyrkiske myndigheter. Myndighetene har tidligere bedt Twitter fjerne noe av innholdet som er lagt ut, men Twitter har ikke gjort det, sier BTK på sine nettsider.

– Fordi det ikke var noe annet valg er adgangen til Twitter blitt stoppet i samsvar med kjennelser i retten for å hindre at flere borgere blir gjort til ofre, heter det.

EU
EUs utvidelseskommissær Stefan Fuele sier han er alvorlig bekymret over skrittet Tyrkia er gått til. Tyrkia forhandler for tiden med EU om medlemskap.

– Å ha frihet til å kommunisere og å velge fritt hvordan man gjør det er en grunnleggende verdi for EU, skriver Fuele på sin Twitter-konto.

Tyrkias største opposisjonsparti vil utfordre domstolens beslutning og anke kjennelsen, opplyser en av partiets ledere.

SMS
Twitters moderselskap i San Francisco sa torsdag kveld lokal tid at selskapet skulle undersøke saken, men har ikke kommet med noen formell uttalelse. Men selskapet publiserte en melding til tyrkiske brukere om hvordan de kunne fortsette å tvitre via SMS-meldinger.

En tyrkisk regjeringsrepresentant sier at myndighetene ikke har planer om å blokkere andre sosiale medier som for eksempel Facebook.

– Bryr meg ikke
De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på Twitter. Erdogan truet torsdag med å stenge nettstedet.

– Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er, sa Erdogan i en tale til tusener av tilhengere i provinsen Bursa.

Les mer om: