TELEKOM

Twitter-kloner bryter Kinas nettsensur

Originalen er blokkert, men «weibo»-tjenester sprer seg som ild i tørt gress.

Zuosa er weibo-tjenesten til den kinesiske tilbyderen Sina. Faksimilen er hentet fra http://joshuaongys.com/2010/05/sina-twitter-like-microblogging-platform-weibo/
Zuosa er weibo-tjenesten til den kinesiske tilbyderen Sina. Faksimilen er hentet fra http://joshuaongys.com/2010/05/sina-twitter-like-microblogging-platform-weibo/
18. okt. 2010 - 08:09

Beijing (NTB-AFP): Kortmeldingstjenesten Twitter er blokkert i Kina, men såkalt mikroblogging blir likevel stadig mer populært blant unge internettbrukere. Til og med myndighetene henger seg på.

Da et voldsomt jordskred raserte den kinesiske byen Zhouqu og tok livet av 1.500 mennesker i august, var det en 19 år gammel Lady Gaga-fan utstyrt med kamera som varslet verden om katastrofen. Wang Kai la ut meldinger på en kinesisk nettjeneste bygget over samme lest som Twitter. Mikrobloggene er blitt en viktig informasjonskanal i landet som har 420 millioner nettbrukere, men som også er viden kjent for effektiv sensur.

Liu Xia, kona til årets nobelprisvinner Liu Xiaobo, har brukt Twitter til å kommunisere med omverdenen mens myndighetene gjør sitt for å hindre internasjonale medier å få henne i tale.

Twitter-kloner
Twitter ble blokkert fordi kinesiske myndigheter mente sosiale medier kunne brukes til å nøre opp under de etniske konfliktene nordvest i landet. Men en rekke kinesiske Twitter-kloner dukket opp i stedet. Her kan brukerne sende meldinger på 140 tegn – som med kinesisk bildeskrift kan inneholde langt mer informasjon enn engelsk eller norsk.

Tjenestene, som kalles «weibo» på kinesisk, kommer til å ha 65 millioner brukerkontoer innen utgangen av året, anslår Datasenteret for kinesisk internett.

Weibo blir i stor grad brukt til å diskutere underholdning, livsstil og arbeidsmarked eller kritisere produkter. Det gir mulighet til å knytte sammen store mengder informasjon fra blogger, forumer og nettsteder.

Brukerne og tjenesteleverandørene sørger for å sensurere seg selv, for å unngå myndighetenes inngripen

Korrupsjon og politikk
Men det fins flere eksempler på at tjenestene likevel kan spre informasjon og meninger som stiller makthaverne i dårlig lys. I juli avslørte en journalist korrupsjon hos et selskap øst i Kina og ble etterlyst for ærekrenkelser. Qiu Ziming, som jobber for magasinet Economic Observer, la på flukt. Men han holdt kontakten med omverdenen via sin mikroblogg, der han erklærte sin uskyld og pekte på dekkoperasjoner. Etter press fra publikum droppet politiet arrestordren mot ham.

Sosiale medier har også spredd rykter om en splittelse mellom president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao, etter at Wen uttalte seg på en måte som kunne tolkes som støtte til politiske reformer.

Selv om myndighetene er skeptiske til fri informasjonsflyt, slår et regjeringsdokument fast at mikrobloggene er et nyttig informasjonsverktøy. Her roses til og med internettbrukere for å holde oppsyn med myndighetene.

– Ingen trussel
Lokale politidistrikt, som i Beijing, har også laget brukerkontoer med løfte om mer åpenhet.

– Myndighetene jobber veldig hardt for å kanalisere og manøvrere folkemeningen. Weibo gir PR-folkene nye utfordringer og muligheter til å håndtere temaer nærmest i sanntid, sier Bill Bishop, som står bak nettstedet MarketWatch.com.

Men få tror mikrobloggene utgjør noen umiddelbar trussel mot det kinesiske styresettet. Kontrollen er blant annet sikret ved at bare de største internettselskapene, som er vant til å utøve selvsensur, får tilby slike tjenester.

– Mikrobloggene øker presset, men det er ikke nok til å gi en revolusjon som endrer reglene. Myndighetene kan bare hyre flere sensorer, sier Jeremy Goldkorn, redaktør for nettstedet Danwei.org, som skriver om kinesiske medier. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.