FORBRUKERTEKNOLOGI

Twitter skal lagre alle klikk

- Kvalmt tiltak for å grafse til seg brukerdata, hevder bruker.

2. sep. 2010 - 11:50

Det er både fordeler og skumle sider ved krymping av nettadresser. Nettjenester som bit.ly, tinyURL, is.gd og en mengde andre gjør det enkelt å skape korte alias av lenker.

Korte URL-er har den fordelen at de er enkle å dele, ikke minst i tekstmeldinger på mobilen eller gjennom mikrobloggtjenester som Twitter.

Ta artikkelen http://www.digi.no/782614/slik-krymper-du-nettadresser som eksempel. Dit kommer du også gjennom adressen http://tinyurl.com/m6pdvs.

Her kommer også en av ulempene frem: Det er umulig å se hvor lenken tar deg før du klikker på den. Dette er en gavepakke for spammere og folk som ønsker å maskere skumle nettsider, advarer enkelte.

Men på Twitter, som bare tillater meldinger på opptil 140 tegn, er og blir krympede nettadresser en nødvendighet. Til nå har den sosiale nettjenesten tillatt bruk av hvilke slike tjenester du måtte ønske.

Det blir det slutt på, ettersom selskapet nå faser ut denne muligheten til fordel for sin egen adressekrymper t.co.

Lagrer alle klikk

Slike lenker vil dukke opp på ulike Twitter-kontoer i ukene fremover. Innen utgangen av året er tjenesten på plass for alle brukere.

- Da vil alle lenker som deles på Twitter.com og tredjeparts applikasjoner gå gjennom t.co, opplyser Twitter i en pressemelding.

Twitter sier videre at de planlegger å lagre og analysere alle klikk som brukerne foretar i deres økosystem, som ifølge selskapet består av minst 250.000 ulike applikasjoner.

Denne datafangsten kan vise seg å bli verdifull for Twitter, ved at de får kunnskap om hva brukerne deres foretar seg.

Fjerner usikkerhet

Selskapet lover samtidig å sjekke lenker, slik at de kan filtere vekk nettsider som inneholder skadevare.

I tillegg planlegger Twitter å vise frem det faktiske domenenavnet og deler av destinasjons-URL-en i forbindelse med delte t.co-lenker.

- Dermed kan du vite hva du klikker på, skriver Twitter i pressemeldingen.

Akkurat hvordan dette blir implementert opplyses ikke, men trolig går det ikke utover maksgrensen på 140-tegn i meldingene som deles.

Nyheten ble møtt med bekymringer om personvernbrudd blant enkelte Twitter-brukere, skriver Cnet. Enkelte gikk så langt som å kalle endringen et kvalmt tiltak for å grafse til seg brukerdata, mens andre etterspør en mulighet for å velge vekk klikksporingen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.