SOSIALE MEDIER

Twitter sletter kinesisk desinformasjonsnettverk

Twitter har slettet 170.000 brukerkontoer knyttet til en statlig kinesisk desinformasjonskampanje som var rettet mot Hongkong og USA, opplyser selskapet.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Yucel Moran / Unsplash
12. juni 2020 - 13:56

Twitter oppgir at selskapet har tatt ned statlig tilknyttede nettverk styrt av en kjerne bestående av 23.750 kontoer og som var forsterket med ytterligere 150.000 kontoer.

– De tvitret hovedsakelig på kinesiske språk og spredte geopolitiske fremstillinger i favør av Kinas kommunistparti, mens de fortsatte å fremme villedende fremstillinger rundt den politiske dynamikken i Hongkong, skriver Twitter i en analyse.

Kampanjen var rettet mot demokratibevegelsen i Hongkong og hadde også til hensikt å sette USA i vanry, ifølge Twitter.

Kina fordømmer

Kina fordømmer Twitters beslutning. Twitter burde i stedet stenge kontoer som går til angrep på Kina, sa utenriksdepartementets talsperson Hua Chunying fredag. Kina er verdens største offer for kritikk på internett, sa Hua.

Twitter er, i likhet med YouTube, Google og Facebook, blokkert i Kina, der myndighetene bruker det som kalles den store brannmuren, for å begrense tilgang til nyheter og informasjon.

Men kinesiske diplomater og statlige medier har de siste årene strømmet til nettopp sosiale medier for å fremme myndighetenes fremstilling.

Nettverk

Forskere og noen vestlige land mener at Kina benytter nettverk bestående av statskontrollerte eller statlig tilknyttede brukerkontoer i sosiale medier, forkledd som vaskeekte personlige brukere. Oppgaven er å spre myndighetenes budskap eller desinformasjon.

I forrige måned flagget Twitter en melding fra en talsmann for den kinesiske regjeringen med faktasjekk-symbol. Vedkommende hadde fremmet en konspirasjonsteori om at amerikanske militære kan ha plantet koronaviruset i Kina.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.