Tynn innsynsrapport fra NSA

Legger kortene på bordet, men mye ser ut til å mangle.

Tynn innsynsrapport fra NSA
Tre ulike organisasjoner gikk i forrige uke sammen om å gjennomføre denne protesten mot NSAs datainnsamling. I bakgrunnen sees NSAs datasenter i Bluffdale, Utah. Bilde: Greenpeace

Office of the Director of National Intelligence offentliggjorde i forrige uke en rapport som tilsynelatende forteller en hel del om omfanget av NSAs datainnsamlingsvirksomhet. Rapporten har mye felles med lignende rapporter fra flere av de store, amerikanske IT-selskapene, men tallene er i NSAs rapport oppgitt med større nøyaktighet enn det de ulike selskapene har fått lov til å fortelle.

I rapporten opplyses det at NSA i fjor sendte 19 212 National Security Letters, altså forespørsler sendt virksomheter om utlevering av brukerdata som følge av nasjonal sikkerhet. Disse skal ha dreid seg om 38 832 «mål».

Betydningen av «mål» i denne sammenhengen kan være en enkeltperson, en gruppe, en organisasjon med flere individer eller en fremmed makt. Det betyr at antallet enkeltpersoner som ble berørt av virksomheten kan være betydelig høyere enn knapt 39 tusen.

NSA skal i fjor bare ha fått en FISA-ordre (Foreign Intelligence Surveillance Act) av typen 702 (FISA Amendments Act Section 702), som omfatter autorisert overvåkning av personer utenfor USAs grenser. Denne ordren skal ha berørt 89 138 mål.

1767 andre FISA-ordrer som skal være basert på «skjellig grunn», skal derimot ikke ha berørt mer enn 1144 mål.

Det opplyses også om det som kalles for FISA Business Records-anskaffelser, som ifølge rapporten brukes til å hente inn informasjon om et spesifikt mål eller om masseinnsamling av bedriftsoppføringer. NSA skal ha søkt om dette 178 ganger i fjor. Det er noen hundretall mål, i tre ulike kategorier, som skal ha blitt berørt av dette.

Dette inkluderer blant annet 248 antatt amerikanske personer som har blitt berørt av forespørsler etter store mengder data angående en bedrift.

Dette tallet har fått blant annet Cat Zakrzewski i TechCrunch til å reagere. Årsaken er informasjon som har kommet fram gjennom Edward Snowdens lekkasjer, blant annet om et massivt program om telefoni-metadata som Zakrzewski omtaler som én av de mest kontroversielle avsløringene, i alle fall sett med amerikanske øyne.

Det har blitt antydet at dette programmet berører alle telefonidata i USA, og NSA-ledere har mer eller mindre bekreftet at man trenger «hele høystakken» for å være sikker på at man ender opp med en fullstendig svar.

Men ifølge innsynsrapporten er det bare noen hundretalls mennesker som i virkeligheten er berørt av dette.

Protest

Antagelig ganske uavhengig av rapporten, men ikke av NSAs omstridte virksomhet, protesterte en gruppe bestående av Greenpeace, Electronic Frontier Foundation (EFF) og Tenth Amendment Center (TAC) i slutten av forrige uke mot NSA ved å fly et spesielt utsmykket luftskip over NSAs datasenter i Bluffdale, Utah. På luftskipet stod det med store bokstaver «NSA Illegal Spying Below», samt blant annet nettadressen StandAgainstSpying.org.

– Vi flyr et luftskip over Utah-datasenteret, som har blitt et symbol for NSA «samle-inn-alt»-tilnærming til overvåkning, og krever en slutt på massespionasjen. Det er på tide med dristige handlinger til forsvar for vårt privatliv, sier Rainey Reitman, aktivismedirektør i EFF, i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om: