Tynn rør-tv kan utkonkurrere flatpanel

Nye, tynne modeller av CRT-skjermer kan bli en sterk konkurrent til flatpanelene på grunn av lavere pris.

digi.no omtalte i går hvordan katoderørskjermer for PC stadig taper terreng i forhold til trendy flatskjermer.

    Les også:

På tv-siden skjer det motsatte, skriver Cnet. På en skjermkonferanse i San Francisco kommer vidløftige planer om tynne katoderørskjermer (CRT for «cathode ray tube») som vil være tilgjengelig neste år. Skjermene vil avvike fra den trauste, runde utformingen og framstå som en tynn og billig utgave som kan utfordre flatpanelene med LCD- og plasmateknologi.

Toppsjefer i tv-industrien spår at den superslanke rørmodellen vil ble en fulltreffer på markedet med kraftige prismarginer og betydelig lavere priser enn flatpanelene.

- De superslanke CRT-ene tilbyr det beste av begge verdener, med overlegen bildekvalitet i en slank størrelse, sier forretningsdirektør Siegfried Trinker i LG Philips Displays International.

Men til tross for bedre bildekvalitet, lavere priser og stor markedsandel, har CRT-tv-ene mistet sin glans i forhold til flatpanelene.

Mens de gamle CRT-skjermene hos PC-leverandøren Dell i Norge bare står for snaue 10 prosent av totalsalget av skjermer, vil CRT-ene i tv-markedet på verdensbasis ha en andel på 90 prosent. Veksten har dog stagnert og mange selskaper som tidligere bygde sin suksess på CRT-tv-er ønsker nå flatskjermer.

LG Electronics og Philips vil være de første produsentene som tilbyr CRT-tvene. Samsung vil også tilby superslank CRT-sett til neste år i Korea. Tv-ene ventes å komme til USA i midten av neste år.

En 30 tommers tv fra Samsung vil være 16 tommer dypere enn en flatpanel. (digi red. anmerker at CRT-tykkelsen ikke er på samme størrelse som et typisk flatpanel-tv).

En analytiker spår at CRT-tv-ene ikke vil forsvinne fort, men fortsatt stå for 70 prosent av markedet i 2008.