Tynne klienter er også for tunge brukere

De nyeste tynnklientene til Wyse støtter opptil seks skjermer, med full multimedia og USB.

Den nye R50L er Wyses kraftigste tynnklient, og kan blant annet betjene opptil seks skjermer samtidig.
Den nye R50L er Wyses kraftigste tynnklient, og kan blant annet betjene opptil seks skjermer samtidig.

De nyeste tynnklientene til Wyse støtter opptil seks skjermer, med full multimedia og USB.

«Hvem trenger en pc i disse dager?» er det retoriske spørsmålet visepresident Mark Jordan i Wyse liker å åpne med når han snakker med potensielle kunder. Hans poeng er at tynnklienter har kommet ganske langt de siste årene, og at de nyeste tynnklientene fra Wyse kan gi en fullverdig pc-opplevelse også for svært tunge brukere.

Pc-er for tunge brukere har de kraftigste prosessorene, de mest avanserte grafikkortene, de beste lydkortene, det kjappeste minnet og de raskeste diskene. Tynnklienter kan per definisjon ikke utvides på samme måte, selv om også de kan få raskere prosessorer og kjappere grafikk. Wyse har valgt en tilnærming der de i størst mulig grad søker å løse utfordringene gjennom virtualisering og datakomprimering, i en teknologi de kaller «Collaborative Processing Architecture» eller CPA.

CPA uttrykker seg funksjonelt gjennom spesifikke «tynnklientutvidelser» eller TCX, for «thin client extensions».

Hver TCX løser én bestemt utfordring. Fire TCX-er er typiske:

  • TCX Multi-display gjør det mulig for en tynnklient å håndtere flere skjermer på en naturlig måte: Brukeren vil aldri oppleve at en dialogboks går over to eller flere skjermer, eller at en applikasjon spres på uhensiktsmessig vis. TCX-en kan brukes til å etablere den tilordningen man ønsker mellom gitte applikasjoner og skjermer.
  • TCX USB Virtualizer tilordner USB-utgangene på tynnklienten til USB-portene på brukerens virtuelle pc. Det betyr at USB-utgangene på tynnklienten kan brukes som om det hørte til en fysisk pc. Alle slags periferiutstyr kan følgelig benyttes, som skannere, skrivere, kameraer, pda-er, mobiltelefoner, minnepinner, disker og så videre.
  • TCX Multimedia akselererer video i typiske formater som Mpeg1, Mpeg2, WMV, Mpeg4 Part 2, XVID, Divx, AC3, AAC, MP3, WAV og WMA.
  • TCX Rich Sound gir støtte for toveis lyd. Det betyr at man med en tynnklient som aksesserer en virtuell pc får tilgang til tjenester som tale over IP, IP-telefoni, omforent kommunikasjon («unified communications») og talegjenkjenning.

Komprimeringen og andre nye løsninger i CPA innebærer at særlig video belaster båndbredden i nettverket og serverprosessoren langt mindre enn med andre ordninger for virtuelle pc-er, ifølge Wyse.

Jordan viser disse grafene for å illustrere hvilken reduksjon i belastning på server og nettverk TCX Multimedia innebærer.

Belastning på server (blått) og nettverk (gult) når 15 virtuelle pc-er spiller video. Øverst uten og nederst med Wyse-teknologien TCX Multimedia.
Belastning på server (blått) og nettverk (gult) når 15 virtuelle pc-er spiller video. Øverst uten og nederst med Wyse-teknologien TCX Multimedia.

En typisk situasjon, ifølge Wyse, er at 15 virtuelle pc-er bruker 97 prosent av serverens prosessorkapasitet når alle kjører video samtidig. I et miljø med TCX Multimedia reduseres belastningen til 12 prosent. Det innebærer at en server kan besørge video i mange ganger flere virtuelle pc-er dersom infrastrukturen kjører Wyse-arkitekturen.

Prosent CPU-belastning når virtuelle pc-er under Windows XP kjører video, uten (rødt) og med (gult) TCX Multimedia, som funksjon av antall virtuelle pc-er.
Prosent CPU-belastning når virtuelle pc-er under Windows XP kjører video, uten (rødt) og med (gult) TCX Multimedia, som funksjon av antall virtuelle pc-er.

– For tunge brukere, betyr dette at man får samme opplevelse fra kombinasjonen tynnklient og virtuell pc, som med en fysisk pc. For bedrifter som vil satse på virtualiserte tjenester og nettskymodellen i intranettet, betyr det at man ikke lenger behøver å gjøre unntak for tunge brukere, sier Jordan.

Han mener at tunge brukere vil dra klare fordeler når de inngår i den virtuelle modellen.

– Trenger de mer ytelse, kan de forsynes direkte fra de virtualiserte felles ressursene. Dette er langt enklere og sikrere enn å oppgradere en fysisk pc.

Med andre ord: Det er stadig som virkelig trenger en pc.

En begrensning på TCX som Jordan villig innrømmer, er at løsningen krever mye båndbredde, og følgelig fungerer best innen et lokalt nettverk.

– Det betyr at TCX ikke er egnet til å bedre opplevelsen for brukere med bærbare tynnklienter, dersom disse tar sikte på å kople seg opp gjennom for eksempel 3G mobil.

– Vi har vært nøye med å legge opp CPA og TCX slik at de passer inn i virtuelle miljøer, uansett om de styres av Citrix (Xen), Microsoft eller VMware, sier Jordan.

19. november lanserte Wyse sine hittil kraftigste tynnklienter, R50L, R90L, R50LE og R90LE. De har spesielt raske prosessorer og avansert grafikk, med skjermoppløsning på 2560 x 1600 og 32 biters farger. LE-modellene kan utvides gjennom PCIe til å betjene opptil seks skjermer samtidig.

– Mens de mer alminnelige tynnklientene krever ned mot 6 watt, går disse avanserte modellene opp til 17 til 20 watt. Det er likevel langt mindre enn en pc, og milevis unna det man måtte hatt av pc for å takle seks skjermer.

Målgruppen for disse avanserte tynnklientene er først og fremst innen bank og finans, og innen prosesskontroll, der man har behov for et stort antall skjermer for letter å kunne følge med i flere prosesser i sanntid.

Ellers viser Jordan til at brukergrunnlaget for tynnklienter generelt er i ferd med å utvides fra kontor til blant annet utdanning.

– De dukker også opp i nye bruksområder. Ved Northumbria University har man valgt å satse på mobile tynnklienter i biblioteket. Et annet eksempel er at samtlige skjermer i den nye Terminal 5 på flyplassen Heathrow utenfor London styrt av Wyse tynnklienter, avslutter han.

Til toppen